Gratis planten en regentonnen voor inwoners De Fryske Marren? Gemeente werkt tien klimaatplannen verder uit

Het gemeentehuis van De Fryske Marren in Joure. FOTO LC

De gemeente De Fryske Marren gaat verder aan de slag met tien klimaatplannen. Er wordt onder meer gekeken naar subsidies voor regentonnen.
Lees meer over
De Fryske Marren

De tien plannen zijn een uitwerking van een landelijke ambitie om in 2050 klimaatbestendig te zijn. Nederland zou dan beter bestand moeten zijn tegen wateroverlast, droogte, hitte en overstromingen. In eerste instantie had de gemeente een  longlist  met zo’n zeventig maatregelen. Die zijn uiteindelijk teruggebracht naar tien die nu nog verder uitgewerkt worden.

Een van de plannen is een stimuleringsregeling voor het vergroenen van tuinen van burgers en bedrijven. ,,Je kan er aan denken dat je zowel inwoners als bedrijven wilt stimuleren niet meer al het regenwater via het riool te laten lopen’’, zegt wethouder Irona Groeneveld (GroenLinks).

Tienduizenden euro's

Komend jaar moet die regeling concreet zijn. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een subsidie voor regentonnen of het aanbieden van gratis planten voor mensen die tegels uit de tuin halen, zodat tuinen bij veel regen niet direct overstromen. Er is in elk geval 75.000 euro per jaar voor beschikbaar.

Ook de negen andere plannen van De Fryske Marren worden de komende tijd nader uitgewerkt. Er wordt bijvoorbeeld een plan gemaakt voor het verduurzamen van de eigen gebouwen van de gemeente. ‘Deze maatregel gaat over het goede voorbeeld geven’, staat in een rapport met de plannen. 

In totaal is voor de tien maatregelen eenmalig 140.000 euro beschikbaar, met name voor het uitwerken van de plannen. Daarnaast is jaarlijks nog eens 95.000 euro beschikbaar, onder meer voor de stimuleringsregeling.

Nieuws

menu