Gilde Joure kuiert weer als vanouds: 'Wij zijn meesters in het vertellen'

Het Gilde van Joure met van links naar rechts: Klaas Jelsma, Jan de With, Max Buis, Joop Wentel, Henk Hoekstra en Jan Sinnema. Foto Hanneke Staal

Vroeger waren gildemeesters vaklieden die hun vakmanschap overbrachten op anderen. De gildemeesters van het Gilde Joure brengen al wandelend hun kennis van historisch Joure over op anderen.

Vanwege de coronamaatregelen hebben de tochten lang stilgelegen. Sinds kort kunnen de gildemeesters - eindelijk - weer los. Hoekstra: „In het Jouster Kuierke vertellen we in anderhalf uur over de historische achtergrond van Joure. Hoe komen we aan de naam De Jouwer? Wat betekent Haske? Waar stonden de stins en de kapelle? Waarom werd een schans aangelegd en was de Jouster Toer de eerste toren van Joure?” Ook een hele trits bekende Jousters komt voorbij, zoals: Hobbe van Baerdt, Douwe Egberts en Eeltsjebaes. „Wij zijn meesters in het vertellen!”, zegt Hoekstra.

Kuierke boeken

Het Jouster Kuierke is op dinsdag- en donderdagmiddag in juli, augustus en september. Ook is een ‘kuierke’ op afspraak mogelijk.

Voor aanmelden en reserveren kunt u contact opnemen met VVV Waterland van Friesland via telefoon: 0513-416030. Mailen kan ook: via info@waterlandvanfriesland.nl of loop even binnen bij de VVV aan de Midstraat 99.

Ook gedurende de rest van het jaar is het Gilde actief. Op bijvoorbeeld verenigings- en personeelsavonden en familiereünies vertellen de gildemeesters graag hun verhaal, ondersteund door oude beelden en films. Hiervoor kunt u contact opnemen met de secretaris, de heer K. Jelsma via telefoonnummer. 0513-414963

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Geschiedenis