Jeroen (27) uit Harich filmt zijn dagelijkse leven vanuit ijskoude VS: 'Gevoelstemperatuur van -32 graden'

Foto: Jeroen Boersma TikTok

Noord-Amerika zucht onder een winterstorm. Duizenden vluchten zijn geannuleerd, miljoenen mensen zitten zonder stroom en het winterweer heeft al tot doden en gewonden geleid. Vanuit Denver (Colorado) plaatst Jeroen Boersma (27) uit Harich filmpjes van de vrieskou op TikTok. „Het is historisch koud in Amerika.”
Lees meer over
De Fryske Marren

Speciaal voor zijn volgers op het sociale mediakanaal gaat Jeroen Boersma uit Harich vrijdag naar buiten toe. „Het is op dit moment -25 graden buiten, met een gevoelstemperatuur van -32 door de wind”, begint hij zijn video. Warm aangekleed stapt Jeroen de vrieskou in.

Ondanks dat het zonnetje lekker schijnt, is het afzien. „Het is echt heel koud. Ik merk het ook aan mijn adem. Alsof ik heel hard gerend heb, maar heel veel mint snoepjes gegeten heb. Het is heel fris”, kucht Jeroen. „Maar iets te fris.”

Het is het koudst in 30 jaar, vertelt hij. Als Jeroen 21 minuten buiten is, vindt hij het tijd om weer naar binnen te gaan. Zijn hele gezicht is rood aangelopen en begint pijn te doen. En zijn benen beginnen te trekken als hij stilstaat.

Kokend water bevriest

In een ander filmpje demonstreert hij hoe koud het is. Jeroen gooit kokend water in de lucht en boven zijn hoofd bevriest het direct. „Vet cool!”, lacht hij.

In een video gaat de Fries ook in op de situatie van daklozen in de Verenigde Staten. „Want Amerika staat erom bekend dat ze niet al te goed omgaan met hun daklozen.” In tegenstelling tot Nederland, waar iedereen opgevangen kan worden, moet je in de VS nuchter zijn van drank en drugs om van opvang gebruik te maken, legt Jeroen uit. „Maar dit is een noodsituatie. Iedereen die dat wil, wordt opgevangen. Bibliotheken en community centers zijn open en er zijn grote hallen waar daklozen ‘s nachts kunnen verblijven. Het is schrijnend maar er zijn veel plekken waar daklozen terecht kunnen.”

Vrieskou voorbij

Nieuwe filmpjes over de vrieskou hoeven we de komende tijd niet te verwachten op zijn TikTok-kanaal. Het kwik stijgt in Denver hard: zaterdag wordt het ruim boven nul en dinsdag zelfs 14 graden. ‘s Nachts daalt de temperatuur de komende slechts tot vlak onder het vriespunt.

Nieuws

menu