Gemeente legt bouwstop op voor nieuw restaurant Terherne

Het nieuwe Paviljoen Salt in Terherne heeft een gemeentelijke bouwstop opgelegd gekregen wegens werkzaamheden aan steigers.

Terherne

Terherne FOTO ARODI BUITENWERF

Paviljoen Salt is de opvolger van Meer van Lenten. Volgens eigenaar Yodi Vellinga waren de oude steigers in slechte staat en moesten ze worden vervangen. Daarnaast wil het restaurant meer aanlegruimte voor boten, zegt ze.

Een visser meldde bij de gemeente De Fryske Marren dat er lange steigers werden aangelegd, zegt wethouder Irona Groeneveld (GroenLinks). ,,Die zei: de steigers komen wel heel ver de poel in.’’ Er bleek geen omgevingsvergunning te zijn. ,,En dat moet wel. We konden niets anders doen dan het stilleggen’’, zegt de wethouder.

‘Verwarring’

Cornelis Wartena, die voor het restaurant het vergunningswerk deed, zegt dat er sprake is van ,,verwarring’’ bij de aanvraag. Hij vroeg en kreeg een benodigde vergunning van Wetterskip Fryslân. Een gemeentevergunning vroeg hij niet aan. In de digitale aanvraagprocedure werd volgens hem gemeld dat het waterschap contact opnam met de gemeente. Hij dacht dat daarmee de kous af was. ,,Anders begin je niet met een project dat meer dan 100.000 euro kost.’’

Het Wetterskip kon over de aanvraagprocedure vrijdag niets achterhalen. In de begeleidende brief bij de vergunning meldt het waterschap dat het adviseert ‘om na te gaan of (…) andere vergunningen’ nodig zijn. Er is alsnog een vergunning aangevraagd bij de gemeente.

Rietkraag

Behalve de visser deed ook de Vereniging van Eigenaars Waterpark de Zoutpoel een melding, omdat die naar eigen zeggen schrok dat een graafmachine ‘een deel van de rietkraag’ voor het restaurant vernielde, zo schreef de vereniging aan de provincie. Volgens Wartena zijn er alleen verrotte palen uit het water gehaald waar het riet mee is vergroeid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren