Gemeente: ‘geen schokkend parkeerprobleem in Lemmer’

Volgens het college van burgemeester en wethouders van De Fryske Marren is er ‘geen schokkend parkeerprobleem in Lemmer’.

Gatze Wouda bij de parkeerplaatsopslokkende bouwput in Lemmer.

Gatze Wouda bij de parkeerplaatsopslokkende bouwput in Lemmer. FOTO MARCO KEYZER

Het college schrijft dat in antwoorden op vragen van PvdA-raadslid Wietze de Haan. Die stelde vragen over parkeerproblemen die Lemsters rondom het Bantegaplein zeggen te hebben. Bewoner Gatze Wouda stuurde begin december namens zo’n dertig mensen een brief aan het college van burgemeester en wethouders dat er in de buurt parkeerproblemen zijn.

Door de bouw van een Albert Heijn-filiaal op het plein zijn er momenteel volgens de gemeente ruim negentig parkeerplekken minder. Wouda zelf had het eerder over vierhonderd. Bewoners moeten nu volgens Wouda ergens anders parkeren en daardoor soms ver lopen naar hun eigen huis. Hij wil daarom tijdelijke parkeervergunningen voor de buurt.

‘Men moet iets verder lopen’

PvdA’er De Haan vroeg onder meer of het college de consequenties van de bouw van de supermarkt heeft onderschat. Dat ontkent het college. ‘Natuurlijk is evident dat in de bouwfase van een project een zekere mate overlast voor de omgeving kan ontstaan.’ Maar de gemeente had geen invloed op de planning en vond het ‘niet opportuun om vooruitlopend op een lange tijd onbekende planning alvast aan de slag te gaan met eventuele (parkeer)problemen’.

Vanwege ‘diverse bouwwerkzaamheden’ werd de parkeersituatie in Lemmer vorig jaar nog onder de loep genomen. Conclusie: het wordt iets drukker rondom het plein, maar in ‘de ruimere omgeving’ is voldoende parkeerruimte. ‘Dit betekent dat men iets verder moet lopen dan men gewend was.’

Hoewel er dus niet echt een probleem is volgens de gemeente wordt wel gezocht naar oplossingen ‘om de gevoelde parkeernood zo veel mogelijk te bestrijden’. Aanvankelijk was het de bedoeling om een tijdelijke voorziening te maken op het terrein van de voormalige brandweerkazerne. Maar dat terrein is ‘slechts voor minder dan een jaar’ te gebruiken. Daarom wordt gezocht naar alternatieve tijdelijke parkeerlocaties.

Oplossingen

De gemeente zegt in de beantwoording ook te willen ‘inzoomen op mogelijke maatwerkoplossingen via tijdelijke vergunningen’. In een ander antwoord zegt de gemeente daarmee ‘voorlopig terughoudend’ te zijn, omdat het vreest dat de ‘overlast zich verplaatst naar volgende nabijgelegen straten’. Ook naar de aanleg van extra parkeerplaatsen wordt gekeken. Bovendien gaat de gemeente via verwijzingen bezoekers van Lemmer en werknemers verwijzen naar langparkeerplekken.

Overigens merkt het college in het algemeen nog op dat in oude dorpscentra als Lemmer vaker sprake is van een hoge parkeerdruk. ‘Naar onze mening is inherent aan een aantrekkelijk en deels historisch dorp met een oud centrum dat niet overal kan worden voldaan aan het ideaal van parkeren voor de deur.’

Maandag krijgt Lemster Wouda de gelegenheid om de raad toe te spreken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Regionale politiek