Geen zandwinfabriek in IJsselmeer, zandwinner Smals vangt bot bij Raad van State

Het beoogde en sterk bekritiseerde werkeiland dat baggerbedrijf Royal Smals wilde aanleggen voor zandwinning in het IJsselmeer. ILLUSTRATIE ROYAL SMALS

Het beoogde en sterk bekritiseerde werkeiland dat baggerbedrijf Royal Smals wilde aanleggen voor zandwinning in het IJsselmeer. ILLUSTRATIE ROYAL SMALS

Er komt definitief geen zandwinning voor de kust van Gaasterland. Zandwinner Smals uit Cuijk heeft bot gevangen bij de Raad van State.
Lees meer over
De Fryske Marren

Het zandwinningsbedrijf wilde voor de periode van zeker 30 jaar zand winnen in het IJsselmeer, voor de kust van Oudemirdum. Het bedrijf wilde een eiland in het IJsselmeer bouwen en vanaf daar 6 dagen per week, 45 weken per jaar zand winnen. Het zand zou gebruikt moeten worden voor de bouw van huizen. Er is al jaren een tekort aan industriezand.

De gemeenteraad van De Fryske Marren stemde bijna twee jaar geleden tegen het benodigde bestemmingsplan, dat al eerder was goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders van De Fryske Marren.

De raad vreesde overlast in het Natura2000-gebied, ook zou het schadelijk zijn voor vogels in het beschermde natuurgebied. Omdat coalitiepartij FNP uiteindelijk tegen de plannen stemde, viel het college in De Fryske Marren. Het CDA en de VVD gingen uiteindelijk verder met PvdA en GroenLinks.

Smals stapte na het besluit van de gemeenteraad naar de Raad van State. Het bedrijf stelde dat het al jaren in onderhandeling was met de gemeente over de plannen en dat de voorbereiding het bedrijf al miljoenen euro’s had gekost. Bovendien vond het bedrijf dat de gemeenteraad het tegenhouden van het bestemmingsplan slecht motiveerde.

De Raad van State gaat daar niet in mee. De Raad wijst op het besluit van de gemeenteraad dat goed is onderbouwd. De Raad van State ziet geen aanleiding om de raad te overrulen.