Geen bezoekers bij op stoom brengen Woudagemaal vanwege corona

Het Woudagemaal in Lemmer bestaat honderd jaar. Hoe werkt het oudste nog werkende gemaal ter wereld? We leggen het uit in de video.

Het Woudagemaal in Lemmer bestaat honderd jaar. Hoe werkt het oudste nog werkende gemaal ter wereld? We leggen het uit in de video. Foto: Niels de Vries

De draaidagen van het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer vinden deze week zonder publiek plaats vanwege het coronavirus. Wetterskip Fryslân wil de veiligheid en gezondheid van het personeel, de vrijwilligers en bezoekers niet in gevaar brengen.
Lees meer over
De Fryske Marren

Mensen konden voor dinsdag, woensdag en donderdag een ticket reserveren voor een rondleiding, deze mensen krijgen een mail om hun ticket om te boeken.

Het gemaal wordt wel onder stoom gebracht, zodat het bedienend personeel opgeleid kan worden. Dit gebeurt twee keer per jaar en trekt doorgaans veel bezoekers naar het gemaal. Dijkgraaf Luzette Kroon vindt het „ontzettend jammer” dat het Woudagemaal deze week geen bezoekers kan ontvangen, zeker nu het Woudagemaal vorige week honderd jaar is geworden.

Er wordt geprobeerd om nog in het jubileumjaar een ander moment te organiseren voor draaidagen met bezoekers.