Friese boeren betrokken bij nieuwe vorm van milieucriminaliteit

FOTO SHUTTERSTOCK

FOTO SHUTTERSTOCK

Twee melkveehouders in Koudum en Oudemirdum worden verdacht van betrokkenheid bij een nieuw soort afvalzwendel. Op sluwe wijze en tegen betaling hebben zij restafval aangenomen uit Belgische kassen.
Lees meer over
De Fryske Marren
Súdwest-Fryslân

Het gaat om de reststroom bij het kweken van onder meer tomaten, paprika’s en komkommers. Tussen dit groen (loof) zit echter ook veel plastic: draadjes en klemmetjes die eveneens nodig zijn in de kassen voor het opbinden van de planten. Bij iedere oogst is sprake van vele tonnen restafval. Dat gaat vaak op een grote bult en hiervan is een groot deel plastic.

Dit plastic afval moet worden afgevoerd en verbrand door erkende bedrijven, wat veel geld kost (70 tot 100 euro per ton). Een verwerker in het Belgische Wervik omzeilde in 2018 de regels en bood het afval met plastic aan als strooisel voor in de stal, onder de koeien. Via een bemiddelaar in Nederland – een fouragehandel in Nunspeet – namen de twee Friese melkveehouders uiteindelijk deel.

Beide boeren wisten dat zij het afval niet mochten ontvangen, aldus de FUMO. Opsporingsambtenaren van deze Friese milieudienst, die zetelt in Grou, kwamen de praktijken op het spoor tijdens een controle bij de melkveehouder in Oudemirdum. Zij kwamen daar voor een asbestsanering. De milieucriminaliteit was bijvangst. Sensationele bijvangst.

Lees in het LC+-artikel verder hoe de FUMO de afvalzwendel vanuit België op het spoor kwam