Fietspontje Terherne zet 100.000ste passagier over: 'Het is een enorm succes'

De 100.000ste passagier Renske Brunsma ontvangt een cadeaubon en paraplu van voorzitter Jaap Bruyel. Eigen foto

Het fietspontje van Terherne ‘Fietsa Versa’ vierde vorige week dubbel feest. Op vrijdag bestond het pontje vijf jaar en twee dagen later werd de 100.000ste passagier overgezet.

Het is een enorm succes voor het fietspontje, zegt Jaap Bruyel, voorzitter van de stichting die het pontje in Terherne beheert. „Vijf jaar geleden dachten we zo’n 15.000 mensen per jaar over te zetten. Dat blijkt nu 20.000 te zijn!”

De trotse bestuursleden reikten zondagmiddag een cadeaubon en paraplu uit aan de ‘gelukkige fietser’ Renske Brunsma. „Maar we gaven er ook niet al te veel aandacht aan”, zegt Bruyel. „De rest moest ook gewoon naar de overkant.”

80 vrijwilligers

Een flinke club vrijwilligers houdt het fietspontje draaiende, legt hij uit. „In de zomerperiode hebben we zes schippers per dag nodig. In totaal telt de stichting 80 vrijwilligers.” Het is een mooi gemêleerd gezelschap. „Een hele leuke groep, met pensionado’s maar ook jonge mensen.”

Vanwege de coronamaatregelen hebben de schippers het extra druk, omdat ze de helft minder passagiers mogen meenemen. Bruyel: „In plaats van twaalf, mogen nu maar zes passagiers op het pontje. Mensen zijn vaak wel teleurgesteld dat ze achter moeten blijven.”

De fietsveer over het Prinses Margrietkanaal is van 1 april tot en met 15 oktober in gebruik. Opstappen kan in Terherne bij Eetcafé Portunus of bij Eetcafé ‘t Slûske in Jachthaven Sneekerhof. Een overtocht duurt 15 minuten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren