FNP in Fryske Marren wil debat over risico's 5G

Vanwege de introductie van 5G komen er duizenden zendmasten bij in ons land. Foto: ANP

De fractie van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) in De Fryske Marren wil een maatschappelijk debat en een onafhankelijk onderzoek naar de risco's van de uitrol van 5G. Ze dient in de komende raadsvergadering (woensdag) een motie in.
Lees meer over
De Fryske Marren

De FNP vindt dat de effecten van de uitrol van 5G, zoals de hoeveelheid straling waaraan mensen worden bloodgesteld, beter onderzocht dienen te worden voordat het netwerk voor supersnel internet wordt aangelegd.

,,De ôfrûne moannen hat de gemeenteried tsientallen brieven krigen mei soargen oer de útrol fan it 5G-netwurk. Dizze soargen binne ûnderstreke troch guon ynwenners fan ús gemeente mei it oanbieden fan in petysje oan it Kolleezje'', schrijft de FNP.

Lees ook | Toekomstige risico’s 5G zijn groot raadsel

De FNP vindt dat dat signaal genoeg reden geeft om het college te verzoeken een brief te sturen naar voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib en staatssecretaris Mona Keijzer. Het college zou daarin moeten oproepen tot een debat op basis van advies van de Gezondheidsraad en een wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van straling op mens, dier en natuur.

Lees ook | Vijf vragen over 5G

Nieuws

Meest gelezen