Eerste repetities in het Woudagemaal in Lemmer voor theatervoorstelling FLOED

De eerste muzikale repetitie in het Ir. D. F. Woudagemaal in Lemmer. FOTO SONJA HYLKEMA

De voorbereidingen voor theatervoorstelling FLOED zijn in volle gang. Afgelopen week werd - voor het eerst - de speciaal voor de voorstelling gecomponeerde muziek in het Ir. D. F. Woudagemaal gespeeld.
Lees meer over
De Fryske Marren

„Het was een bijzondere ervaring voor de muzikanten die bij de voorstelling in het gemaal zullen spelen”, vertelt Theo Smedes, regisseur van de theatervoorstelling opgetogen.

Noorder Smederij

„De voorstelling FLOED is de kroon op het 100-jarige jubileum van het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer”, zegt hij. Stichting de Noorder Smederij speelt de Friestalige voorstelling - coronaproof - in september en oktober van dit jaar.

„De belangstelling voor FLOED is groot”, zegt hij trots. „Op dit moment zijn al meer dan 2000 kaarten verkocht. Daarom wordt nu gekeken of er ook nog extra voorstellingen kunnen worden ingepland.”

Speciaal voor het jubileum biedt Wetterskip Fryslân het UNESCO Werelderfgoed als podium aan voor deze theaterproductie. „Ondergedompeld in theater en muziek beleeft de toeschouwer het verhaal van FLOED in en rond het Woudagemaal.”

Het verhaal van FLOED

Het Woudagemaal in Lemmer vertelt al meer dan honderd jaar verhalen, legt Smedes uit. „Maar één verhaal is nog niet verteld. Het verhaal van Mare en Gula, het water en het gemaal.”

„Mare heeft maar één grote liefde in haar leven, het water. Die liefde transformeert in een eindeloos verlangen naar water, naar meer water. Als Mare liefdesbrieven schrijft aan het water bij het IJsselmeer, besluit Gula het Woudagemaal uit haar slaap te halen. Het water voor het gemaal stijgt tot dreigende hoogte. Het gemaal begint steeds harder te draaien, maar zal het op tijd zijn om Mare te redden?”

FLOED wordt gespeeld van 7 september tot en met 2 oktober 2021. Kijk voor meer informatie op: www.floed.nl .

Nieuws

Meest gelezen