Drie jaar cel en tbs voor Tesla-branden Joure

Vlak voor het woonhuis van de curator werden de auto’s aangestoken. FOTO POLITIE

De man (33) uit Noordwolde die in maart en april 2018 tot twee keer toe de Tesla van advocate Cynthia Grondsma uit Joure in brand stak, is vrijdag overeenkomstig de eis veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging.
Lees meer over
De Fryske Marren
Weststellingwerf

De advocate zag tot twee keer toe, op 5 maart en op 19 april 2018, haar Tesla in vlammen opgaan. De auto’s stonden vlakbij de woning, waar de advocate en haar twee kinderen lagen te slapen. Grondsma werd beide keren wakker van het autoalarm. Zij was indertijd curator bij het faillissement van de CMS-werf in Leeuwarden. Het vermoeden bestond dat de brandstichtingen met die zaak te maken hadden.

Lees ook LC+ | V erdachte Tesla-branden in Joure blijft ontkennen

Ook de rechtbank had de indruk dat de brandstichtingen „een gerichte actie” waren tegen de curator en dat de verdachte de branden in opdracht en „mogelijk tegen betaling” heeft gesticht. Dat heeft de man altijd ontkend. Hij had echter wel tegen bekenden gezegd dat hij de auto’s in brand heeft gestoken. Dat zou hij in opdracht van een zekere ‘Goldfinger’ hebben gedaan.

Lees ook | Eis: drie jaar cel voor verdachte (33) Tesla-branden

Naast de brandstichtingen maakte de Noordwoldiger zich ook schuldig aan twee diefstallen en drie inbraken. Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum (PBC) bleek dat hij verminderd toerekeningsvatbaar was. Hij heeft een lichte verstandelijke beperking en er is sprake van afhankelijkheid van speed en alcohol. Hij heeft in het verleden vaker branden gesticht en heeft al eens de PIJ-maatregel (jeugd-tbs) opgelegd gekregen. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij de levens van de advocate en haar kinderen in gevaar heeft gebracht.

Nieuws

menu