Veel donaties voor rolstoelbus Chayen: 'Het is zo liefdevol wat wij nu meemaken'

Jayden samen met zijn zus Chayen van Dijk Eigen Foto

Henk en Ashley van Dijk uit Joure zijn een doneeractie begonnen voor een rolstoelbus voor hun dochter Chayen. Het 3-jarige meisje is geboren met het Baraitser-Winter Syndroom, waardoor ze ‘een behoorlijke achterstand heeft in haar algemene ontwikkeling’. Een rolstoelbus maakt het leven van het gezin een stuk veiliger en draaglijker.

„Bij de geboorte van onze dochter waren wij als ouders gelijk overtuigd dat er iets mis was”, vertelt Henk van Dijk. Na verschillende onderzoeken in het ziekenhuis werd Chayen gediagnosticeerd met het Baraitser-Winter Syndroom. Van Dijk: „Ze is doof, slechtziend, mist haar hersenbalk en heeft een behoorlijke achterstand in haar algemene ontwikkeling.”

Aanpassingen

De zorg voor Chayen vergt veel aanpassingen. „Wij lopen nu tegen veel dingen aan”, zegt Van Dijk „Voornamelijk het vervoer rondom Chayen. Ze heeft op dit moment een aangepaste autostoel waarin wij haar moeten tillen. Maar ze wordt hier te groot voor en deze handelingen worden steeds zwaarder voor ons. Even naar een verjaardag of dagje weg zit er nu niet voor ons in. Wij zijn afhankelijk van haar aangepaste kinderwagen en deze gaat niet zo makkelijk mee in onze auto.”

Daarnaast is het gezin ook veel op pad door de vele ziekenhuisbezoeken, controles en haar opvang. Met een rolstoelbus „kunnen wij met het hele gezin op pad maar ook een stuk veiliger op pad.”

Overweldigende respons

Omdat het gezin de financiële lasten van een rolstoelbus niet zelf kan dragen, zette Henk van Dijk een doneeractie op touw. De respons was overweldigend, zegt hij. „Het is zo bijzonder dat zoveel mensen iets voor je willen betekenen. Maar aan de andere kant voelt het zo onnatuurlijk. Je wilt zo graag zelf financieel voor je gezin kunnen zorgen.”

Van Dijk: „Ook vreemden doneren en zelfs onze hypotheek en verzekeringsmaatschappij, zo bijzonder! Een vriendje van onze zoon Jayden (6) is zelfs een flessenactie gestart. Het is zo liefdevol wat wij nu meemaken.”

De familie van Chayen heeft al bijna de helft van het streefbedrag van 20.000 euro opgehaald. Kijk voor meer informatie op: doneeractie.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren