De Fryske Marren wil extra geld voor zwemstrandjes

Een zomerse dag bij het strandje bij de 'Put van Nederhorst' in Joure een paar jaar geleden. FOTO NIELS DE VRIES

De Fryske Marren heeft een tekort van tienduizenden euro’s op strandonderhoud. Wordt dat niet aangevuld, dan dreigt onder meer de toename van zwerfafval.
Lees meer over
De Fryske Marren

Dat zegt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente. Het college vraagt de raad om 50.000 euro beschikbaar te stellen bovenop het bestaande budget van 177.000 euro.

In De Fryske Marren zijn dertien officiële zwemlocaties. Negen daarvan worden door de gemeente beheerd. Volgens het college is het benodigde onderhoud aan de bijbehorende stranden de laatste jaren toegenomen, doordat die steeds meer bezocht worden. ‘De toename van bezoekers leidt ook tot een toename van zwerfafval op de stranden.’

De grootste kostenstijging (22.500 euro) komt door extra schoonmaakwerk, blijkt uit een beleidsnotitie. Het telkens weer opnieuw terughalen van zand bij het Lemster strand dat wegwaait of het IJsselmeer in spoelt, kost jaarlijks 10.000 euro meer. Volgens het college verdwijnt de laatste jaren steeds meer zand op die manier.

In totaal heeft de gemeente een tekort van ruim 73.000 euro, maar ‘de verwachting is dat door efficiëntere inzet van materieel en medewerkers het tekort rond de 50.000 euro zal zijn’.

Onderhoudsniveau naar beneden

Als de raad niet akkoord gaat met een budgetverhoging, stelt de gemeente voor om onder meer het onderhoudsniveau van de meeste stranden van ‘B’ naar ‘C’ te laten afglijden. Dat scheelt dan 30.000 euro, maar heeft tot gevolg dat er meer zwerfafval blijft liggen. Het minder aanvullen van het zand op het Lemster strand scheelt 5000 euro. Daardoor zal dat strand verruigen ‘en op den duur kleiner worden’.

Ook het niet plaatsen van mobiele toiletten (5000 euro) en het niet in beheer nemen van het strand bij Delfstrahuizen (10.000 euro) worden als besparingsmogelijkheden genoemd. Dat strandje is van de provincie en Wetterskip Fryslân en zal naar verwachting de komende jaren fors meer bezoekers trekken. ‘Dit zal meer beheer en onderhoudsbudget vragen.’

Nieuws

menu