Coronazorgen bij Talma Hiem: hoe leg je dementerenden uit dat ze de hele dag op hun appartement moeten blijven?

Binnen elf dagen werden zestien bewoners van woonzorgcentrum Talma Hiem in Balk positief getest op het coronavirus. Inmiddels zijn er al twee bewoners overleden. „Het is wel heel snel gegaan”, zegt directeur John van Arnhem van Zorggroep Hof en Hiem.

FOTO

FOTO GOOGLE MAPS

„We hebben nu die vele besmettingen, dus maken bewoners en ook medewerkers zich wel zorgen”, zegt Van Arnhem. „We proberen zorgen enigszins weg te nemen bij familie en naasten door open en transparant te zijn, maar die zorgen blijven natuurlijk.”

Op afdeling Beltsjeblom zijn momenteel de meeste besmettingen: negen stuks. Drie andere bewoners met corona wonen op afdeling Akkelei. Twee anderen zijn overgeplaatst naar ‘Covid-huis’ Anna Schotanus in Heerenveen. Twee bewoners zijn de afgelopen week overleden: een van hen verbleef al in Anna Schotanus, bij de andere overledene was ook al sprake van onderliggend lijden. Ook zeven medewerkers raakten besmet met het virus, zij werken niet allemaal in de directe zorg en zitten thuis in quarantaine.

De derde afdeling van het woonzorgcentrum is nog coronavrij. „Maar ik durf nu nergens meer mijn hand voor in het vuur te steken”, aldus Van Arnhem.

'Als je het al uitgelegd krijgt, zijn ze het later vergeten'

Het maakt het extra moeilijk voor zowel bewoners als medewerkers dat de meeste besmettingen op een afdeling plaatsvinden waar veel bewoners een vorm van dementie hebben. „Je ziet een aantal mensen die je het bijna niet kan uitleggen dat ze de hele dag op hun appartement moeten blijven”, legt regiomanager Jochem Hoekstra uit. „En als je het al uitgelegd krijgt, zijn ze het later vergeten.”

Huiskamer open voor besmette bewoners

De dementerende bewoners hebben soms de neiging om te gaan ‘dwalen’, daarom is besloten de huiskamer op de afdeling open te houden voor de besmette bewoners. „Die mensen kunnen even naar de huiskamer om iets te eten of te drinken, zo hebben zij nog wat bewegingsruimte.”

Dat betekent wel dat de niet-besmette bewoners allemaal op hun eigen appartement moeten blijven. „Een geluk bij een ongeluk is misschien dat de niet-besmette bewoners het bijna allemaal wel kunnen begrijpen en onthouden dat ze tien dagen op hun appartement moeten blijven”, stelt Hoekstra. Op Beltsjeblom is gedurende tien dagen geen bezoek welkom, niet-besmette bewoners van Akkelei mogen wel bezoek ontvangen.

Ondertussen houdt de zorggroep zich vast aan het voorbeeld Suderigge in Lemmer, dat na een aantal besmettingen en bijbehorende maatregelen weer coronavrij is. „Het is onvermijdelijk dat de cijfers de komende dagen nog gaan oplopen, maar dat zal komen omdat de incubatietijd nog niet voorbij is en niet omdat mensen nu nog besmet raken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Coronavirus