College wil 6,5 miljoen voor cultureel centrum Joure

Gemeentehuis van De Fryske Marren in Joure.

Gemeentehuis van De Fryske Marren in Joure. FOTO: EIGEN FOTO

Het college van burgemeester en wethouders van De Fryske Marren vraagt de gemeenteraad 6,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een nieuw sociaal-cultureel centrum in Joure.
Lees meer over
De Fryske Marren

De afgelopen jaren werd gekeken naar een nieuwe plek voor culturele en sociaal-maatschappelijke organisaties uit het dorp, het Brûsplak. Een projectgroep - bestaande uit vertegenwoordigers van inwonersinitiatief It Lokaal en de gemeente - sprak eerder dit jaar na een onderzoek de wens uit om op de locatie van sporthal De Stuit het centrum te maken.

Het college staat achter dat plan. In een voorstel aan de raad schrijft het college dat op die plek een verbinding van ‘de functies sport, cultuur, sociaal-maatschappelijk en onderwijs’ mogelijk is.

Andere opties

Voor zijn keus heeft het college ‘dankbaar gebruik gemaakt’ van het eerdere onderzoek van de projectgroep, schrijft de gemeente in een persbericht. Het college is alle mogelijkheden die de projectgroep bekeek bij langs gelopen. De andere opties zijn volgens het college minder goed.

Als de situatie bijvoorbeeld blijft zoals die nu is, zullen de bestaande locaties voor organisaties - onder meer De Stuit en een evenementenhal elders - gerenoveerd en verduurzaamd moeten worden. Daarbij de kosten voor onder meer het onderhoud opgeteld zegt het college jaarlijks 327.000 euro kwijt te zijn. Brûsplak in de huidige sporthal zou jaarlijks 286.000 euro kosten.

Vrees voor geluidsoverlast

Het college wil dat de hal grondig wordt verbouwd. De fundering en draagconstructies worden hergebruikt. Verder wordt alles vernieuwd. Het gebouw moet gasloos en ‘uitstekend’ geïsoleerd worden. Het college wil voor de gehele operatie 250.000 euro inzetten die de gemeenteraad eerder had toebedeeld aan verduurzaming van sportzaal Woudfennen.

‘Vanwege het hoge energieverbruik heeft De Stuit een groter bezuinigingspotentieel dan sportzaal Woudfennen en zal de investering dus beter renderen.’

Omwonenden van De Stuit lieten in april weten de komst van een centrum daar niet te zien zitten. Ze vrezen onder meer geluidsoverlast. Op 6 oktober bespreekt de gemeenteraad het plan. Later die maand neemt de raad naar verwachting een beslissing.