Collectante Nierstichting houdt collectegeld voor zichzelf: boete en geld terugbetalen

Foto: Pixabay

Als collectante voor de Nierstichting had een 61-jarige inwoonster van Joure niet alles ingeleverd wat ze aan collectegeld had opgehaald. Woensdag werd de vrouw door de politierechter bij verstek veroordeeld tot een boete. Het geld dat ze heeft achtergehouden, moet ze terugbetalen.
Lees meer over
De Fryske Marren

De vrouw had eind 2019 gecollecteerd voor de Nierstichting. Degene bij wie de collectanten hun bussen moesten inleveren, ontdekte dat de vrouw geld had achtergehouden. Dat gaf de vrouw desgevraagd ook toe. Zelf schatte ze dat ze 150 tot 160 euro voor zichzelf had gehouden.

De vrouw had een rechtszaak kunnen voorkomen door het schikkingsvoorstel van het Openbaar Ministerie (OM) te betalen, 200 euro, plus het geld dat ze achterover had gedrukt. Daar ging ze in eerste instantie niet mee akkoord.

Toen ze veel later toch aangaf de zaak te willen schikken, had het OM er geen vertrouwen meer in en werd de vrouw alsnog gedagvaard. De politierechter veroordeelde de vrouw tot een boete van 200 euro. Het geld dat ze had opgehaald, 165,75 euro, moet ze terugbetalen.

Nieuws

menu