Campingeigenaar uit Harich nam gasten in huis door hevige regenval: 'Die lagen te drijven in hun tenten'

FOTO PIXABAY

Eindelijk regen, zullen veel mensen over de regenbuien in de nacht van donderdag op vrijdag gedacht hebben. Maar als je in een tent ligt, zijn zulke hevige buien wat minder prettig. In Harich viel van half drie tot half vier zo’n 80 millimeter water uit de lucht, daardoor dreven campinggasten van minicamping De Groene Parel op hun luchtbedden door de tent.

Freddy Haantjes, die de minicamping met 25 staanplaatsen samen met zijn vrouw bestiert, werd ‘s nachts wakker van de regen. „Toen kwam er aardig wat water uit de hemel vallen en we zagen flitsen”, vertelt hij. „Toen ben ik maar even gaan kijken. Op dat moment stond de camping voor zestig procent blank.”

De nacht van de campinggasten werd ruw verstoord door de bui. „De helft was midden in de nacht bezig hun tenten en voortenten te repareren, die waren omgewaaid door de wind. Anderen dreven op hun luchtbedjes door de tent, die mensen hebben we aangeboden bij ons in de ‘sportpleats’ te slapen, een sportzaal bij ons in de boerderij”, zegt Haantjes.

Met het luchtbed onder de arm liepen de gasten naar de boerderij, waar ze rustig verder konden slapen en ‘s ochtends vroeg zelfs een bakje koffie of thee kregen, maar voor Haantjes was het daarmee niet gedaan. „Ik heb de hele nacht de wacht gehouden, kijken of er nog een bui aan kwam en assisteren als het nodig was.”

In zijn totaliteit is er zo’n 80 millimeter water uit de lucht gekomen, zo gaf de meter van de buren aan. „De sloten rond de boerderij waren helemaal droog, maar stonden na de bui tot de kop toe vol. En nu zijn ze alweer droog, dat is het ding met zandgrond, dat zakt allemaal gelukkig snel weer weg”, zegt Haantjes.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Weer