COA vraagt DFM: 'Houd azc Balk langer open'

Het azc in Balk. FOTO ARCHIEF LC

Niet vijf, maar zeven jaar opvang voor vluchtelingen: het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) heeft plannen om het azc in Balk twee jaar langer open te houden.
Lees meer over
De Fryske Marren
Súdwest-Fryslân

Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) wil het asielzoekerscentrum in Balk twee jaar langer openhouden dan vastgelegd is. Het COA heeft de gemeenteraad van De Fryske Marren gevraagd om die verlenging toe te staan. Dat verzoek is mede het gevolg van de aanhoudende druk op de Nederlandse opvanglocaties door achterstanden bij immigratiedienst IND, stelt het COA.

Daarnaast wil de organisatie genoeg ‘ijzeren voorraad’ (vaste gebouwen) beschikbaar houden om steeds te kunnen voldoen aan de wisselende opvangvraag. Dat voorkomt het eindeloos opbouwen, gebruiken en saneren van tijdelijke onderkomens voor vluchtelingen.

Nieuwe opvangcentra

Het COA is in overleg met meerdere Friese gemeenten (waaronder Leeuwarden en Súdwest-Fryslân) over de vestiging van degelijke, nieuwe opvangcentra. Op dit moment zijn er azc’s in Sint Annaparochie, Burgum, Drachten en Sneek.

Lees ook | Azc in Sneek blijft tot 2026, college wil onderzoek doen naar een permanente opvang

Slaagt deze ,,vastgoedtransitie’’, dan is het azc in Balk (met plaats voor vierhonderd asielzoekers) over twee jaar overbodig. Op basis van de huidige overeenkomsten en vergunningen met de gemeente moet het gebouw in maart 2022 ontmanteld zijn.

Het COA wil het centrum zo in ieder geval tot september 2023 in de lucht houden. Dinsdag 9 februari peilen de fracties de stemming over de verlenging, op 2 maart wordt er besloten. Dat gaat niet zonder overleg met de Balksters: burgemeester en wethouders moeten het oor te luisteren leggen bij de klankbordgroep van het azc en de inwoners, stelt de raad.

Nieuws

menu