Burgemeester Krijgerplein in Lemmer krijgt nieuwe naam vanwege oorlogsverleden van oud-burgemeester

Het Burgemeester Krijgerplein in Lemmer wordt Markt. FOTO GOOGLE MAPS

Het college van de gemeente De Fryske Marren heeft besloten de naam van het Burgemeester Krijgerplein in Lemmer definitief te wijzigen in ‘Markt’. De naamswijziging gaat op 1 mei 2021 in.
Lees meer over
De Fryske Marren

De gemeente doet dit naar aanleiding van een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) naar het oorlogsverleden van de oud-burgemeester van Lemsterland. De conclusie van dit onderzoek is dat Krijger in de oorlog ‘niet van onbesproken gedrag was’.

Ook moet het volgens het NIOD zwaar wegen dat de burgemeester in 1947 een veroordeling heeft gekregen. In het kader van de bijzondere rechtspleging kreeg Krijger een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden voor zijn verantwoordelijkheid voor de arrestatie van zes Joodse onderduikers.

De raadsfracties van de Christen Unie en de PvdA willen dat het college doorpakt en vragen of de naamswijziging al eerder in kan gaan, bijvoorbeeld op 17 april, de bevrijdingsdag van Lemmer. Ook zouden de fracties graag zien dat de gedenksteen, die in een wooncomplex aan de Schoklandstraat in Lemmer is geplaatst, verwijderd wordt. „Wellicht kunt u uw invloed aanwenden om dit te bewerkstelligen”, schrijven ze aan het college.

Nieuws

menu