Burgemeester Fred Veenstra verbolgen over geweld tegen agenten in Oudemirdum: 'Tryst dat it sa fier komt'

Burgemeester Fred Veenstra van de gemeente De Fryske Marren veroordeelt met name het geweld tegen politieagenten, bij het bosfeest in Oudemirdum.

De rotzooi die de groep achterliet, wordt opgeruimd. FOTO JARING RISPENS

De rotzooi die de groep achterliet, wordt opgeruimd. FOTO JARING RISPENS

Al de hele middag en avond feestten mensen - jong en oud - in bos Elfbergen. De 150 tot 200 aanwezigen wilden maar wat graag de coronasleur doorbreken. Zij hielden zich alleen niet aan de geldende maatregelen en stichtten zelfs brandjes. En dat in een kurkdroog bos. Boswachter Henk-Jan van der Veen sprak zich op Twitter ook al stevig uit over de groep. ,,Wat bezielt je om zo met de natuur om te gaan. Schandalig, geen woorden voor!’’

Met name het feit dat er grote kampvuren waren, was voor burgemeester Fred Veenstra reden in te grijpen. Hij werd rond half negen dinsdagavond geïnformeerd door de politie en gaf bevel tot ontruiming van het gebied.

Veenstra ging zelf nog ter plaatse en keek van een veilige afstand toe. In gesprek gaan met de baldadigen had geen zin. Hoewel de meeste aanwezigen netjes vertrokken toen de politie dat sommeerde, bleven enkele tientallen staan. Zij kwamen in opstand tegen de politie en waren alleen met een wapenstok weg te krijgen. ,,Dit hie ik noch nea meimakke. Yn alle doarpen binne wol soksoarte groepen, mar yn dizze omfang wie it foar my nij.’’

Agenten werden met hout en volle bierflessen bekogeld. Een politieman raakte daarbij gewond en drie politieauto’s werden afgevoerd met lekke banden en kapotgeslagen ruiten. ,,Dat men zich op zo’n agressieve manier tegen de politie richt, is voor mij onacceptabel’’, reageerde politiechef Cor Reijenga .

Helikopter

De politie gaf zich niet gewonnen, maar trok zich wel kort terug. Er kwam vervolgens een helikopter die over het bos vloog en ook de ME was in aantocht. Die moest echter wel vanuit Groningen komen, dus dat duurde een tijdje. De felle schijnwerpers van de helikopter was een mooie uitkomst voor de politie, die zo enkele verdachten makkelijk kon vinden en in de kraag vatte. ,,It is hiel tryst dat it sa fier komt en dat jo sa fier fuort binne troch de drank’’, vond Veenstra.

Al met al duurde het tot middernacht voor de rust weer een beetje was teruggekeerd. Burgemeester Veenstra sprak nog enkele campinggasten, die zich op het bospad hadden verzameld en zich afvroegen waar toch al die herrie vandaan kwam.

Of er ook zo fors was ingegrepen als de groep geen brand had gesticht, vond Veenstra lastig om te zeggen. Dat was in eerste instantie aan de politie geweest om die situatie in te schatten. ,,Mar ik kin my sa yntinke dat jo dan by it tsjuster sein hiene: gean nei hûs ta.’’

Eerder feest

Het is overigens niet de eerste keer dat er in dit bos ongeregeldheden plaatsvinden. Tot 2013 was het volgens Veenstra een locatie waar Koninginnedag vorstelijk werd gevierd door dorpsbewoners. ,,Mar fanwegen oerlêst is dat stoppe en is der in oare lokaasje fûn.’’ Of de groep relschoppers bekend is bij de gemeente en politie, wordt nog uitgezocht.

In totaal zijn er dinsdagavond acht personen aangehouden: een 41-jarige vrouw, een 36-jarige man, een 26-jarige man, twee 20-jarige mannen en een 18-jarige man, allen afkomstig uit gemeente De Fryske Marren. Daarnaast zijn er nog twee minderjarige verdachten aangehouden. De politie sluit nog meer aanhoudingen niet uit, er zijn namelijk videobeelden van wat er zich in het bos heeft afgespeeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
112 nieuws
Coronavirus
Instagram