Boten kunnen geen kant op door kapotte sluisbrug in Lemmer: 'Jammer dat ze niet eerder beginnen met reparatie'

FOTO GOOGLE MAPS

De brug over de Riensluis in Lemmer gaat voorlopig niet meer open. Dat zou te onveilig zijn. Booteigenaren kunnen daardoor geen kant op.
Lees meer over
De Fryske Marren

In juli besloot de gemeente de brug nog maar twee keer per week en in uitzonderlijke gevallen te openen. Volgens een woordvoerster is na nadere inspectie van de brug gebleken dat het brugdek naar beneden kan vallen als het omhoog staat.

Gesprek met de wethouder

De brug wordt alleen gebruikt voor schepen die naar het 450 meter lange en doodlopende vaartje de Rien willen. Schepen die daar nu liggen, kunnen niet meer weg. Voor de een geen probleem: ,,Onze boot ligt ergens anders voor onderhoud’’, zegt eigenaar Jan de Vrij van Hotel Lemmer. Voor de andere is het meer een last: ,,Toevallig hebben mijn vrouw en ik vandaag een gesprek met de wethouder gehad’’, reageert Jelle Reijenga.

In de Rien heeft hij een schip liggen dat vroeger mee ging tijdens het skûtsjesilen. De oud-skûtsjeschipper zegt dat het mechanisme van de brug zo’n tachtig jaar oud is. ,,Dan denk ik: misschien moet je dan eerder optreden.’’

Oplossing

Volgens Reijenga heeft de gemeente gezegd dat de brug pas vanaf maart volgend jaar gerepareerd kan worden. ,,Het is jammer dat ze niet al in oktober beginnen.’’ De gemeente meldt in een bericht in gesprek te zijn met scheepseigenaren om ,,zo nodig’’ een oplossing te vinden. De woordvoerster kon gistermiddag niet reageren op nadere vragen.

Nieuws

menu