Boek over Zuiderzee maakt kans op Libris Geschiedenisprijs

Spakenburger dames in het IJsselmeer ergens in de jaren vijftig. Foto: Kees Scherer

Het boek Eens ging de zee hier tekeer van historica en oud-LC-journalist Eva Vriend is genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs. Dat werd zondag bekendgemaakt in het VPRO-radioprogramma OVT.
Lees meer over
De Fryske Marren
Boeken

Met de aanleg van de Afsluitdijk veranderde het leven van de mensen aan de randen van de Zuiderzee, nu het IJsselmeer, ingrijpend.

Vriend sprak voor haar boek met vier vissersfamilies. Zo reisde de Lemster familie Koornstra bijvoorbeeld de vis achterna - van Lemmer togen ze naar Makkum, daarna streken ze neer in Harlingen. ,,Wij zijn IJsselmeervluchtelingen’’, zegt een familielid in Eens ging de zee hier tekeer..

Lees ook | Dit voorjaar spraken we uitgebreid met Eva Vriend over Eens ging de zee hier tekeer (PREMIUM)

De veertiende Libris Geschiedenisprijs wordt 25 oktober uitgereikt. Naast Vriend zijn er vier andere gegadigden, maakte juryvoorzitter Hans de Boer (voormalig voorzitter van VNO-NCW) bekend. Het gaat om De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw van Enny de Bruin, Missievaders. Een familiegeschiedenis van katholieke wereldverbeteraars van Mar Oomen, Liever dier dan mens van Pieter van Os en De kolonieman. Johannes van den Bosch 1780-1844. Volksverheffer in naam van de koning van Angelie Sens.

Nieuws

menu