Bewoners Rotsterhaule wachten nog steeds op veiligere weg

Danielle en Marcel Dikker maken zich grote zorgen om de situatie bij het kruispunt Lange Dijk met de Streek / Boerestreek. FOTO JILMER POSTMA

Een jaar nadat bewoners van de Boerestreek in Rotsterhaule hun gemeente vroegen om maatregelen voor een veiligere weg, is er nog niets gebeurd.
Lees meer over
De Fryske Marren

Na een dodelijk ongeluk in augustus vorig jaar trokken buurtbewoners, onder wie Marcel en Daniëlle Dikkerboom, aan de bel. Het was het zoveelste (bijna-)ongeval in hun buurt. Mensen rijden te hard tussen pak en beet Joure en Rotstergaast en geven onterecht verkeer van rechts geen voorrang, zegt de vrouw.

Lees ook [PREMIUM] Buurt eist maatregelen na dodelijk ongeval Rotsterhaule: ‘Het is wachten op de volgende’

Veilig Verkeer Nederland (VVN) mat onlangs dat richting Heerenveen 98 procent van de automobilisten harder reed dan de toegestane 60 kilometer per uur. De andere kant op was het al niet veel beter: soms werd wel 30 of 40 kilometer per uur te hard gereden. De buurt vroeg de gemeente De Fryske Marren vorig jaar om ,,borden of een wegversmalling bijvoorbeeld’’. Maar het bleef maandenlang stil, zegt Dikkerboom. ,,Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd.’’

Een woordvoerster van de gemeente zegt dat de weg meegenomen is in een plan voor de gemeente dat in juni of juli klaar zou zijn. Omdat dat door onder meer corona en ,,een wisseling op de afdeling’’ nog niet het geval is, worden er nu tijdelijk waarschuwingsborden geplaatst. Dat dat niet eerder is gebeurd, komt volgens de woordvoerster omdat de gemeente het eerst in één keer wilde aanpakken.

Dikkerboom reageert verheugd als ze van de borden hoort: ,,Hè, hè. Het is wel jammer dat je eerst de krant moet inzetten.’’ De woordvoerster ontkent dat de maatregel pas na vragen is genomen. Het is al ,,in de afgelopen veertien dagen’’ besloten, maar de bewoners waren nog niet op de hoogte gebracht, zegt zij.

Nieuws

menu