Bedenker airfryer wil uitvinden in boerderij Echten

De Philips Airfryer.

De Philips Airfryer.

De uitvinder van de airfryer is van plan om zijn uitvinderslaboratorium te vestigen in Echten. Hij heeft daarvoor een verzoek gedaan bij de gemeente De Fryske Marren.
Lees meer over
De Fryske Marren

De 59-jarige Fred van der Weij uit Almere kent Friesland ,,vooral vanaf het water’’. Meermaals kwam hij als toerist in het verleden varen in de provincie. Zijn geboortenaam is bovendien Fedde. ,,Mijn grootouders komen er vandaan.’’ Nu wil hij er wonen. En uitvinden, want dat is zijn beroep. Zo vond hij begin deze eeuw de heteluchtfriteuse uit, die uiteindelijk op de markt werd gebracht door Philips.

Als alles volgens plan verloopt trekt hij over een paar maanden in de boerderij waar nu het restaurant Eethuys de Koetswagen zit. Het restaurant is sinds een paar jaar alleen nog sporadisch open, zeggen de huidige eigenaren. Enkel op aanvraag werd er nog voor groepen gekookt, maar ook dat is door corona al een paar maanden niet meer mogelijk.

Keramiek

Op dit moment heeft Van der Weij zijn bedrijfje, APDS, in Almere. De airfryer is waarschijnlijk de beroemdste uitvinding, maar daarnaast ontwikkelde Van der Weij meer zaken die met voedsel- en drankbereiding te maken hebben, zegt hij. Ook bij de ontwikkeling van de eerste Senseo-apparaten was hij - weliswaar in mindere mate - betrokken.

Van der Weij vond daarnaast meerdere hulpstukken uit voor het maken van keramisch aardewerk, bijvoorbeeld om decoraties aan te brengen. ,,Mijn vrouw en dochter zijn keramisten.’’

Werkplaats en printfarm

Het is de bedoeling dat in het restaurantgedeelte van de boerderij een werkplaats en een ,,printfarm’’ met 3d-printers komen. ,,Enkele tientallen printers, waar kleine series producten mee gemaakt kunnen worden.’’ Daarnaast moeten er in de boerderij een keramiekatelier en drie recreatieve verhuurappartementen komen. Aan de buitenkant zou weinig veranderen.

Van der Weij is bestuurslid van de Nederlandse Orde van Uitvinders (NOVU). Hij wil zijn werkplaats beschikbaar stellen aan stagiaires van de NOVU. Die komen van bijvoorbeeld de Universiteit Twente en de Technische Universiteit Delft. ,,Ze maken gebruik van de werkplaats om modellen te bouwen en te testen.’’

Het innovatielab en het keramiekatelier zijn volgens het college van burgemeester en wethouders in strijd met de huidige horecabestemming die het pand heeft. Maar het college is bereid medewerking te verlenen aan het verzoek.

In een ambtelijk advies aan het college schrijven ambtenaren dat er geen hinder wordt verwacht. Het college verbindt wel enkele voorwaarden aan het akkoord. Zo moet er voldoende parkeergelegenheid zijn en moeten eventuele bouwplannen worden overlegd met een ambtenaar van monumentenzorg van de gemeente.