Basisschool wil snel uitsluitsel over azc Balk voor personeel

Het azc in Balk. FOTO ARCHIEF LC

Basisschool De Cocon wil snel weten of het azc in Balk langer openblijft. De school is bang dat er anders niet voldoende personeel beschikbaar is volgend schooljaar.
Lees meer over
De Fryske Marren

Directeur Rika Tulner van Stichting Nije Gaast, waar de school voor kinderen van het asielzoekerscentrum onder valt, zei dat gisteren bij een inspraakavond over het onderwerp. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vroeg de gemeente De Fryske Marren onlangs om de locatie twee jaar langer dan de eerder afgesproken vijf jaar open te houden.

Tulner, die voorstander is van het langer openhouden, wil ,,zeker eind maart’’ weten wat er gaat gebeuren. Anders vreest ze dat ze het huidige personeel niet voor volgend schooljaar kan vasthouden. ,,Iedereen wil graag werken en overal is werk. Dan zijn we deze mensen kwijt.’’ En dat terwijl die volgens Tulner de afgelopen jaren veel expertise opbouwden op de school en graag willen blijven. Alsnog weer nieuw personeel vinden, zou heel lastig zijn. ,,Want er zijn geen mensen in het onderwijs.’’

Of het op tijd lukt, is de vraag. Begin maart beslist de raad of er een draagvlakonderzoek in Balk wordt gehouden of dat het azc in september gewoon dicht moet. Als het proces wordt voortgezet, hakt de raad in mei definitief de knoop door. Burgemeester Fred Veenstra zegde toe om te kijken of het proces sneller kan.

Aanvankelijk wilde het college van B en W het verzoek achter gesloten deuren aan de raad voorleggen. ,,Voordat we het in het dorp zouden aftasten’’, aldus Veenstra na afloop van de inspraakavond.

Volgens hem ligt het onderwerp gevoelig. ,,Het is een ingewikkelde kwestie. Er zijn twee stromingen denkbaar: vijf jaar is vijf jaar en we stoppen ermee; de andere kant is: laat maar doorgaan.’’ De kwestie wordt nu toch openbaar behandeld, omdat volgens Veenstra bleek dat vertrouwelijke vergaderingen niet digitaal mogen worden gehouden.

Nieuws

menu