Advocaat verdachte werfbaas: justitie heeft geen enkel concreet bewijs in zaak Teslabranden

De advocaat van de ex-werfbaas die verdacht wordt van betrokkenheid bij de Teslabranden zegt dat justitie geen enkel concreet bewijs heeft voor schuld van zijn cliënt.

Vlak voor het woonhuis van de curator werden de auto’s aangestoken. FOTO POLITIE

Vlak voor het woonhuis van de curator werden de auto’s aangestoken. FOTO POLITIE

Volgens de advocaat, Jan-Hein Kuijpers, is er slechts sprake van een reeks aannames en gedachtes van het Openbaar Ministerie, waaruit het OM concludeert dat de man uit Goingarijp (38) schuldig is. Ook voor de 55-jarige medeverdachte uit Burgum is volgens diens advocaat Meike Lubbers weinig bewijs.

Het duo wordt verdacht van uitlokking van brandstichtingen van twee Tesla’s van curator Cynthia Grondsma in maart en april 2018. Ze zouden de brandstichting zelf hebben overgelaten aan een 34-jarige man uit Noordwolde. De Burgumer zou volgens de brandstichter 3000 euro hebben betaald en met hem op voorverkenning zijn geweest.

34-jarige Noordwoldiger

De werfbaas was eigenaar van de CMS-werf in Leeuwarden, die in 2017 failliet ging. Grondsma behartigde de belangen van de schuldeisers van de werf. ,,Het motief voor de brandstichtingen lijkt te zijn gelegen in het werk dat Grondsma als curator doet’’, zegt officier van justitie Peter van der Spek. Voor onder meer de brandstichtingen werd eerder de 34-jarige man uit Noordwolde veroordeeld tot drie jaar cel en tbs.

Tijdens zijn hoger beroepszaak verklaarde de Noordwoldiger in augustus ineens dat hij opdracht zou hebben gekregen van de twee mannen. Twee weken later werden de mannen aangehouden. Ze stonden donderdag voor het eerst, na elkaar, terecht bij een openbare zitting.

Telefoongegevens

Volgens Van der Spek had justitie de mannen al langer in het vizier. De namen werden genoemd door een tipgever. Uit telefoongegevens kon de recherche afleiden dat de 55-jarige man samen met de al veroordeelde 34-jarige in Joure was, terwijl hij eigenlijk ,,nooit ten westen van de A32 komt’’. Het vermeende tripje was kort voor de eerste brand.

De telefoons van de verdachten zouden ook een telefoonmast hebben aangestraald in de buurt van het huis van de werfbaas. Alleen die gegevens waren volgens de officier niet voldoende voor een aanhouding. Er was minstens nog iets ,,extra’s’’ nodig. ,,Dat had ik pas toen de Noordwoldiger verklaarde’’, zegt hij.

Advocaat Kuijpers vond de verklaring niet sterk, omdat de Noordwoldiger de werfbaas nooit zou hebben ontmoet en dus ook niet direct over hem verklaart. Zelf verklaart de verdachte onschuldig te zijn. ,,Ik heb hier niks mee te maken.’’ Zijn woning zou momenteel worden geveild, waardoor zijn vrouw en kinderen op straat dreigen te komen. ,,Het kan toch niet zo zijn dat ik hier onschuldig zit en alles kapot gaat?’’

‘Kat in het nauw’

Volgens advocaat Lubbers, die de Burgumer bijstaat, is de voor haar cliënt belastende verklaring die van ,,een kat in het nauw’’. Pas in hoger beroep verklaarde de man ineens. ,,Wat mij betreft is er te veel ruis in deze zaak.’’ Beide advocaten vroegen de rechtbank hun cliënten voorlopig te laten gaan, maar de rechtbank ging daarin niet mee. Volgens de rechtbank is er sinds een beslissing van het gerechtshof om het duo niet vrij te laten eind september niets veranderd.

De zaak wordt naar verwachting in februari vervolgd. Er worden nog een aantal getuigen gehoord.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Rechtbank