Aandacht voor biodiversiteit in Sintjohannesga en Rotsterhaule met educatieproject BioLok

De leerlingen krijgen uitleg over biodiversiteit. Eigen Foto

Leerlingen van basisscholen de Schakel in Rotsterhaule en de Trieme in Sintjohannesga hebben de afgelopen periode deelgenomen aan educatieproject BioLok. Het project is afgesloten met een excursie naar een biologische boer in Rohel.

Dorpsbelang Sintjohannesga e.o. vestigt vanaf 2019 aandacht op biodiversiteit. „Dat jaar werd een bijenlint aangelegd in het dorp”, vertelt Vivian Nijholt, projectleider van BioLok. „Dit jaar kwam het initiatief om een educatieproject te lanceren: BioLok. De kern van het programma is om op een positieve manier met biodiversiteit aan de slag te gaan.”

Op basisscholen de Trieme in Sintjohannesga en de Schakel in Rotsterhaule, zijn kinderen op verschillende manieren aan de slag gegaan met BioLok. „De leerlingen zijn gestart met een lesprogramma van EcoSchools, om de theoretische kant te leren”, zegt Nijholt. „Daarna mochten de kinderen zich uitleven met hamer en hout op een bouwpakket van Feanhout. De leerlingen timmerden mezenkastjes, mussenvilla’s en insectenhotels.” De Fûgelwacht heeft geholpen de kasten op te opgehangen rondom de school.

Excursie

Het project is afgesloten met een excursie naar een biologische boer om te ervaren wat biodiversiteit in de praktijk betekent. „De kinderen hebben een wormenhotel gemaakt en leerden over de verschillende bomen in het Tiny Forest van biologische boerderij Van der Molen in Rohel”, vertelt zij. Ook kregen de leerlingen bijenlint-zaden om zelf te zaaien in het dorp.

BioLok is geïnitieerd door Dorpsbelang Sintjohannesga e.o. en werkt samen met basisscholen de Schakel en de Trieme, Fûgelwacht, biologische boer Van der Molen en Feanhout. Stichting Westermeer stelde vorig jaar 4.000 euro beschikbaar voor de realisatie van het project.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Natuur en milieu
Duurzaamheid