94-jarige Sjoerd van Dijk uit Heerenveen 'zoomt' met koningin Máxima: 'Meneer Van Dijk, u bent een heel groot voorbeeld'

De video op lc.nl van de zingende Sjoerd van Dijk heeft vorige maand ook koningin Máxima bereikt. Zij werd vrolijk van de beelden van de 94-jarige Heerenvener en wilde hem graag spreken. Dat kon wel even.

Donderdagmiddag, klokslag vier uur. Sjoerd van Dijk is er helemaal klaar voor. Via Zoom gaat hij videobellen met niemand minder dan koningin Máxima. ,,Moai no’’, klinkt het nuchter.

Zenuwen kent hij niet, vertelt Van Dijk (94) vanachter de laptop, terwijl de koningin elk moment in beeld kan verschijnen. De Heerenvener heeft ook niks speciaals gedaan. Geen nieuwe kleren, niet naar de kapper. Hij voelt eens aan zijn kin. ,,Ik ha my net iens skeard dizze moarn.’’ Wel heeft Van Dijk zijn favoriete muzieksokken aangetrokken, met grote muzieksleutels erop. Trots stroopt hij zijn broekspijpen een stukje op.

Máxima, of anders toch zeker het Koninklijk Huis in bredere zin, moet de Leeuwarder Courant nauwgezet volgen, vermoedt Van Dijk. De koningin heeft in ieder geval genoten van zijn aanstekelijke zangpartijen in een video op lc.nl, de site van deze krant. Dankzij Koornetwerk Nederland kwam vervolgens het contact tot stand.

Contact via WhatsApp

Van dit nationale netwerk maakt ook Zingen voor je Leven, het koor waarvan Van Dijk het oudste lid is en waarmee hij momenteel via WhatsApp in contact blijft, deel uit. Dit is een zangclub in Heerenveen voor mensen die geconfronteerd zijn met kanker, bij henzelf of bij een naaste.

Grytsje Kingma uit Sintjohannesga is de koorleider. In haar woonkamer helpt zij Van Dijk deze middag met de Zoom-verbinding. Kingma vindt het prachtig dat koningin Máxima de koren – meervoud, want in de digitale bijeenkomst zitten ook enkele koorleden uit andere delen van het land – in deze coronatijd een hart onder de riem wil steken.

Lees ook: 94-jarige Sjoerd van Dijk uit Heerenveen zingt via WhatsApp: ‘Moai dat wy sa dochs by elkoar binne’

,,Dag meneer Van Dijk’’, klinkt het plotseling enigszins blikkerig uit de laptop. Een bekende stem, een vertrouwd Argentijns accent. De Heerenvener wordt als eerste aangesproken. ,,Dag Majesteit. Ik zie u regelmatig, maar ik heb nog nooit met u gesproken. Maar afijn, dat doen we dan nu’’, antwoordt Van Dijk.

Máxima lacht en spreekt haar bewondering uit voor hem en zijn rechterhand Kingma. Van Dijk legt de koningin uit dat het mooie van hun koor is dat alles er mag. ,,Je mag vrolijk zijn, maar je mag ook verdrietig zijn. En dat mag je ook uiten. Dat begrijpt iedereen, omdat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten.’’ Máxima is op de hoogte van de achtergrond (kanker) van Zingen voor je Leven. Van Dijk: ,,Ik zing graag. De narigheden zing ik weg.’’

‘Dit gaat ontzettend leuk’

,,Fantastisch dat u op zo’n manier uw gevoelens kwijt kunt’’, vindt de koningin. Zij snapt dat het gebrek aan fysiek contact bij een koor in deze tijd moeilijk is. Van Dijk knikt. ,,Je geeft elkaar geen hand, maar als je goed luistert zie je elkaar wel’’, zegt hij. En via WhatsApp en Zoom werkt het inmiddels heel aardig. ,,Zoals ik met u bezig ben, dit gaat toch ontzettend leuk.’’ Máxima: ,,Mooi dat u dat zegt. Als wij goed naar elkaar luisteren dan ben je wel met elkaar hè.’’

De koningin rondt het gesprek af. Graag had de koorzanger als uitsmijter een lied voor haar gezongen, over de eenheid en het gevoel van samenzijn tijdens het zingen. Het komt er niet meer van. ,,Meneer Van Dijk bedankt, u bent een heel groot voorbeeld’’, besluit de Majesteit. ,,Ik heb buitengewoon genoten. Meer dan buitengewoon’’, antwoordt de Heerenvener. ,,Ik ben trots op dat ik ben wie ik ben.’’

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Video