180 uur werkstraf voor oogsten van 1100 wietplanten in Lemmer

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Eind juni vorig jaar trof de politie in een bedrijfspand aan de Schouw in Lemmer een grote wietplantage aan. De planten waren al geoogst, maar op basis van de aangetroffen lege potten en hennepresten hadden er zo’n 1100 hennepplanten in twee kweekruimtes gestaan. Een 32-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats werd aangehouden.
Lees meer over
De Fryske Marren

De man moest maandag voor de rechter verschijnen, maar hij was er niet. Hij werd bij verstek veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur. De politie was afgekomen op een melding. Iemand had brommende en zoemende geluiden uit het pand horen komen.

De kweekruimtes waren leeg, waarschijnlijk was er net geoogst. Behalve wat restanten, onder andere droognetten, vond de politie een schaar om hennep te knippen. De verdachte was de huurder van het pand. Hij verklaarde bij de politie dat hij de kwekerij eigenhandig had opgebouwd en ingericht. Hij was gaan telen om zijn schulden weg te werken.

De man was nog niet eerder voor iets soortgelijks met de politie in aanraking geweest. De straf die de rechter oplegde was gelijk aan de eis van de officier van justitie. De officier kondigde alvast aan dat er een zogeheten ‘Plukze’ vordering aan zit te komen: het Openbaar Ministerie gaat de geschatte criminele winst op de verdachte verhalen.