14-jarige kat Hennes na acht jaar herenigd met baasjes uit Joure: 'Te bizar voor woorden dit, een wonder'

Hennes is na acht jaar terug bij de familie Boersma en ligt rustig op de bank. Senna, de andere poes die de familie ten tijde van de verdwijning ook al had, zit op schoot bij Hedwich Boersma. „Senna is duidelijk onder de indruk.” Foto: familie Boersma

Na acht jaar werd de familie Boersma uit Joure zondag herenigd met hun nu 14-jarige kat Hennes. ,,We werden gebeld door medewerkers van dierenambulance De Waadhoeke. Hennes leefde nog.”
Lees meer over
De Fryske Marren
Waadhoeke

De kat verdween acht jaar geleden toen de familie Boersma nog in Marsum woonde. ,,Hij was altijd veel buiten en bleef dan ook vaak wel een tijdje weg. Maar ditmaal duurde en duurde het maar. Op een gegeven moment was Hennes spoorloos verdwenen”, zegt Hedwich Boersma.

Nadat Hennes was verdwenen, plaatsten zijn baasjes overal oproepen en werden ‘vermist’-posters opgehangen. Zonder succes. ,,En nu ligt Hennes weer bij ons op de bank. Je hoort wel eens vaker dat een kat na zoveel jaar weer terugkomt. Dit hadden we niet verwacht. Te bizar voor woorden dit, een wonder. En we hebben destijds echt zoveel verdriet gehad. We hadden hem sinds hij een kitten was. Je blijft hopen en denken dat hij misschien toch weer zou komen aanlopen.”

Verbleef op een camping

Het bleek, zo vertelde de dierenambulance aan de familie Boersma, dat Hennes al jaren op het Waadhoeke Resort in Menaam verbleef. Daar werd hij gevoerd en geknuffeld door de gasten van de camping, voorheen bungalowpark Schatzenburg.

Boersma: ,,Hennes liep er al lang rond en kreeg er te eten en te drinken. Nu hij verzwakt was geraakt, heeft iemand de dierenambulance gebeld. Die heeft de chip uitgelezen waar mijn telefoonnummer in staat. Zo zijn ze bij ons uitgekomen. Wij hopen nog wel de persoon te kunnen achterhalen die de dierenambulance heeft gebeld, omdat wij die persoon heel erg dankbaar zij. De naam zelf mocht de dierenambulance niet geven vanwege de AVG. We zijn ook benieuwd of die persoon ons meer kan vertellen over hoe het de afgelopen acht jaar is gegaan met Hennes.”

Ondertussen is Hennes nagekeken door een dierenarts. De kat is er - ondanks wat ouderdomskwalen - goed aan toe. ,,Je verwacht een verwilderde en bange kat terug te krijgen, dat dacht de dierenarts ook. Dat was gelukkig niet het geval.”

Neuzen even tegen elkaar

Ook Senna, een poes van 10 jaar die de familie al had toen Hennes verdween, nam de verloren zoon goed op. ,,Beiden hebben even met de neuzen tegen elkaar aan gestaan om te ruiken. Ze tolereren elkaar. Daarnaast hebben we twee kinderen. Die moesten ook even wennen. Onze oudste van 4 wil echter alles weten en vindt het heel interessant dat Hennes zolang weg was.”

Of Hennes zijn baasjes omgekeerd ook herkent, denkt Boersma niet. ,,Dat maakt ons ook niks uit. Want hij is terug en dat blijft onvoorstelbaar en maakt ons zo blij. Hij heeft nu een eigen kleedje op de bank en slaapt veel. Daaraan zie je ook dat hij op leeftijd is. Of Hennes eerdaags weer naar buiten mag? We zijn veel te bang om hem weer kwijt te raken. Daarom houden we hem de komende tijd binnen.”

Nieuws

menu