Voorwaardelijke boete voor man (55) uit De Westereen voor bedreigen van tot islam bekeerd PVV-raadslid

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

In niet mis te verstane woorden spuide een 55-jarige inwoner van De Westereen medio januari vorig jaar zijn gal op Twitter over een tot de islam bekeerd raadslid uit Den Haag. Woensdag werd de man door de politierechter veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke boete.
Lees meer over
Dantumadiel

De rechter hield rekening met de psychische toestand van de verdachte: in de periode dat hij de Twitterberichten plaatste was er geestelijk van alles met hem aan de hand. Doelwit van de Twitterberichten was het Haagse (voormalige) PVV-raadslid Arnoud van Doorn, die zich al in 2013 had bekeerd tot de islam. De teksten die de verdachte via zijn Twitteraccount het internet op slingerde, logen er niet om.

„Ik komme jou gratis op de IS-manier jou help, of hoe jullie geitenverkrachters dat ook zeggen” en „Jouw tijd zit erop, je kan binnenkort 76 krijsende varkens bevredigen”. Op de vraag van rechter Marja Noorman of hij iets tegen had op moslims, antwoordde de verdachte ontkennend. „In die tijd was ik overal boos op”, zei de man.

Verdachte kon zich niets herinneren

Hij had ook gereageerd op berichtgeving over actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Eigenlijk kon hij zich niet eens herinneren dat hij de berichten had geplaatst, voegde hij eraan toe. Ze waren toch echt afkomstig van zijn account, constateerde de rechter. Het waren niet alleen teksten, de verdachte had ook afbeeldingen van een zwaard en een pistool op Twitter geplaatst.

De bedreigende uitingen hadden wel degelijk impact gehad op het Haagse raadslid. Noorman: „Hij maakte zich zorgen om zijn familie”. Het raadslid waar hij zich over had uitgelaten kende hij niet eens, zei de man. Het ging destijds heel slecht met hem, hij heeft uit eigen beweging hulp gezocht. Destijds blowde hij dagelijks, daar is hij mee gestopt.

Ook heeft hij zijn activiteiten op Twitter drastisch teruggeschroefd. „Het gaat nergens over, het was gewoon heel erg dom van mij”, merkte de man op. Rechter Noorman hield er, net als de officier van justitie, sterk rekening mee dat de verdachte ruim een jaar geleden psychisch niet goed in elkaar stak. Op voorstel van de officier hield de rechter het bij een geheel voorwaardelijke geldboete van 400 euro met een proeftijd van twee jaar.

Nieuws

menu