Plannen zonnepark Feanwâlden ketsen af op netcapaciteit Liander

Foto Shutterstock

Er komt voorlopig geen zonnepark aan de Kûkhernewei in Feanwâlden. Het businessplan van de Energie Coöperatie Feanwâlden (ECF) is op dit moment niet rendabel, omdat het elektriciteitsnet de capaciteit van het zonnepark niet aan zou kunnen.
Lees meer over
Dantumadiel

ECF had een plan gemaakt voor een zonnepark op een strook weiland langs het spoor aan de Kûkhernewei. Dit zou 2 megawatt moeten opbrengen. Netbeheerder Liander heeft echter laten weten dat er ruimte is voor maximaal 1,5 megawatt.

Met die opbrengst wegen de baten niet op tegen de kosten, concludeert ECF. De Feanwâldster energiecoöperatie ziet zich daarom genoodzaakt voorlopig de stekker uit het project te trekken. Mocht de capaciteit van het net in de toekomst groter worden, dan komt het zonnepark er mogelijk alsnog.

De gemeente is eigenaar van de grond en wilde meewerken aan het initiatief. Hierop is uiteindelijk gestart met het uitwerken van een businessplan. Het aanvragen van subsidie, leningen en een vergunning bleek echter minder makkelijk dan vooraf gedacht en met de mededeling van Liander was de druppel die de emmer deed overlopen.

De vrijwilligers van ECF staken sinds vorig jaar veel tijd en energie in het project en wethouder Gerben Wiersma vindt het dan ook jammer dat dit voor niks geweest lijkt te zijn. Als het stroomnet het niet aankan, wordt het nooit wat met de overgang naar duurzame energie, vreest hij.

Nieuws

menu