Oud-Readtsjerkse promoveert op zwangeren met obesitas

Extreem vroeg geboren kinderen ontwikkelen eerder ontwikkelingsstoornissen als hun moeder tijdens haar zwangerschap obesitas had. FOTO ANP

Kinderen die meer dan drie maanden te vroeg geboren worden hebben meer kans op ontwikkelingsstoornissen als hun moeder tijdens de zwangerschap obesitas had.
Lees meer over
Dantumadiel
Tytsjerksteradiel

Deze kinderen hebben ,later vaker ADHD en moeite met kennisopname, blijkt uit promotie-onderzoek van Jelske van der Burg aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Volgens de VU onderzocht de 26-jarige oud-inwoonster van Readtsjerk als eerste de relatie tussen de Body Mass Index (BMI) van moeders bij aanvang van de zwangerschap, en de ontwikkeling van hun veel te vroeg geboren kind.

Bekend was al dat vrouwen die zwaarlijvig zijn als ze zwanger worden een verhoogde kans hebben op een te vroeg geboren baby. In Nederland kampt een op de zeven vrouwen met obesitas (een BMI van meer dan 30) en de helft met overgewicht (BMI boven de 25). Van der Burg deed onderzoek onder 1500 Amerikaanse vrouwen met een extreem vroeg geboren kind. Ze werkte daarbij samen met onderzoekers van de Harvard Medical School in Boston.

De promotie van Van der Burg vindt vrijdag plaats in Amsterdam en kan in verband met corona-maatregelen via een livestream worden gevolgd.

Nieuws

menu