OM stuurt brieven naar verkeerde adres, dus wordt ernstige mishandelingszaak aangehouden

Brievenbus, ter illustratie. FOTO PIXABAY

Door een fout van het Openbaar Ministerie (OM) is de rechtszaak tegen een 40-jarige inwoner van De Westereen dinsdag aangehouden. De Leeuwarder rechtbank besloot dat de zaak geen doorgang kon vinden, omdat het slachtoffer niet op de hoogte was van de zittingsdatum.
Lees meer over
Dantumadiel
Achtkarspelen

Het OM had verzuimd de vrouw bericht te doen van de zittingsdatum. Er waren verschillende brieven de deur uitgegaan, maar die waren naar het oude adres van het slachtoffer gestuurd, in Kootstertille. Ze was verhuisd naar Surhuisterveen, daar had de correspondentie naar toe gemoeten.

Een slachtoffer heeft het recht om de zitting bij te wonen, zich er op voor te bereiden en de gelegenheid te krijgen om een verklaring voor te lezen. Het verzoek van Baukje Kooi, de advocate van het slachtoffer, om de zaak aan te houden zodat haar cliënte zich goed kon voorbereiden, werd door de rechtbank gehonoreerd.

‘Persoonlijk faillissement’ als verdachte niet snel vrij komt

Een verzoek van advocaat Tony Boersma om de voorlopige hechtenis van de verdachte te schorsen in afwachting van de nieuwe zitting, werd afgewezen. De verdachte raakte duidelijk zeer geëmotioneerd door het onverwachte uitstel. Volgens Boersma stevent zijn cliënt af op een persoonlijk faillissement als hij niet snel vrij komt. De rechtbank vond de verdenking – poging moord, dan wel poging doodslag – te ernstig om de man voorlopig vrij te laten.

De man heeft op een eerdere zitting toegegeven dat hij het slachtoffer op 10 augustus vorig jaar ernstig heeft mishandeld in haar woning in Surhuisterveen. Er was iets bij hem geknapt toen hij zijn vriendin in tranen aantrof omdat het slachtoffer verschillende keren op haar naam kleding zou hebben besteld. Hij ging vervolgens naar de woning van de vrouw om verhaal te halen. Die confrontatie liep volledig uit de hand. Het slachtoffer liep onder meer een gescheurde milt op. Volgens Kooij is zij onder behandeling voor een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Nieuws

menu