Lekker samen minecraften in de bibliotheek

Jort van der Meulen geeft een workshop Minecraft in de bibliotheek in De Westereen. Hidde Bouma is aandachtig aan het spelen. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De Mincraft-termen vlogen je werkelijk om de oren dinsdagmiddag tijdens de workshop Minecraften in de bibliotheek in De Westereen.
Lees meer over
Dantumadiel

De workshop is onderdeel van het programma de Maakplaats. Een rits activiteiten waar kinderen kennismaken met de vaardigheden van de 21ste eeuw.

In het noorden van Friesland worden deze herfstvakantie in allerlei bibliotheken workshops gegeven aan schoolkinderen die te maken hebben met de toekomst. Paulien Schreuder, directeur bibliotheek Noord Fryslân, vertelt dat het doel is om de kinderen in kleine stappen kennis te laten maken met bijvoorbeeld programmeren: ,,Door verschillende activiteiten zoals: 3d-printen, minecraften en lasersnijden hopen we de kinderen op een prettige manier de vaardigheden voor later bij te brengen.”

In de zomer werden de workshops ook al gegeven in het noordoosten van Friesland. Door de positieve ervaringen is het uitgebreid naar het totale noorden van de provincie. ,,Kinderen moeten leren lezen, schrijven, maar voor later wordt programmeren ook belangrijk, want de beroepen die zij later eventueel kunnen/willen worden, bestaan nog niet. Als bibliotheek willen we daar graag op inspelen en de kinderen helpen”, aldus Schreuder.

Creatief

Dinsdagmiddag stond het spel Minecraft centraal. De digitale topper, begeleider, hierbij is Jort van der Meulen (16). Hij was in de zomer ook al van de partij als begeleider. ,,Het werken met kinderen vind ik erg leuk, omdat de jeugd een andere denkwijze heeft’’, zegt Van der Meulen. ,,Ze zijn vaak veel creatiever dan volwassenen. In een spel als Minecraft komt dat mooi van pas.” Bij het spel heb je je creativiteit nodig, ruimtelijk inzicht en communicatievaardigheden.

Tijdens de workshop werd er druk overlegd en gepraat door de vijf jongens die aanwezig zijn. Hidde Bouma (10) uit De Westereen vindt het zo ook veel prettiger: ,,Anders zit ik maar alleen op mijn kamer. Nu kan ik lekker praten met anderen.”

Voor Hidde is dit spelletje niet nieuw: ,,Ik speel dit thuis heel vaak. Misschien ben ik wel een beetje verslaafd.” Ondanks dat deze game al meer dan tien jaar oud is, blijft het interessant voor de jeugd. ,,Er komen telkens nieuwe updates, dus dan komt er wat nieuws bij en blijft het leuk.”

Nieuws

menu