Koeiendouche en hartcontrole voor paarden: evenementen passen programma's aan om recordhitte

FOTO JILMER POSTMA

De recordhitte zorgt ervoor dat evenementen de rest van de week warmtemaatregelen treffen. Programma’s worden ingedikt, opengingstijden aangepast. Bij de koeienkeuring in Wâlterswâld zorgen ze voor een verkoelende douche en ventilatoren voor de dieren.
Lees meer over
Dantumadiel

Ze houden de weersverwachting scherp in de gaten. ,,Wy ha in hitteprotokol lizzen, mar dat stelle wy pas yn wurking mei 34 graden. Sa’t it no liket, bliuwe we dêrûnder”, zegt Saakje van der Valk namens de organisatie.

Donderdag, vrijdagen zaterdag zijn beide dorpen het decor van de dertigste editie van de Paardendagen met morgen het Open Fries Kampioenschap Paardenmarathon. Zo’n 130 combinaties zijn aangemeld voor de zware strijd over elf pittige hindernissen.

Vorig jaar kende het evenement ook een warme editie. Toen is een extra controlepunt ingevoerd. ,,Doe ha we gjin problemen hân, dus dat dogge we dit jier wer sa”, zegt Van der Valk. De paarden worden nu vier keer geïnspecteerd. Bij de start en finish en op eenderde en tweederde van het ongeveer 15 kilometer lange parcours. Een veearts temperatuurt de dieren en controleert de hartslag. ,,Der wurdt sjoen hoe’t de hynders harren gedrage en dan wurdt beslist of se trochgean kinne of net.”

De paarden natspuiten voor verkoeling is geen optie, zegt Van der Valk. ,,De bisten moatte op harren eigen manier de waarmte kwyt. Se drinke safolle as nedich en fierder safolle mooglik yn it skaad.”

Koeien onder de douche

Bij de veekeuring Noord-Friesland zaterdag in Wâlterswâld is er wel een douche voor dik 140 koeien en kalveren die zijn aangemeld. De organisatie heeft veehouders gebeld wat ze willen met de warmte. ,,Se wiene allegear fan doel om te kommen”, zegt keuringsvoorzitter Christine Deinum. Dus gaat het gewoon door.

Wel neemt de organisatie hittemaatregelen. De koeien staan in partytenten en worden gekoeld met ventilatoren. Het programma is omgegooid en een uur ingekort. Anders wordt van jong naar oud gekeurd. De hogedrukreinigers die worden gebruikt om de dieren schoon te maken voor de keuring, blijven staan. Als koeiensproeiers. ,,Foar de kij op ’e wein gean, kinne se noch efkes ûnder in koele dûs.”

Ook het programma van de fokdag van It Fryske Greidhynder op vrijdag en zaterdag wordt aangepast in verband met de extreme hitte. Het vrijdagschema van de keuring wordt vervroegd zodat de keurmeesters rond het 13 uur klaar zijn. De selectiewedstrijd voor de Pavo Fryso Bokaal is verplaatst naar zaterdag vanaf 18 uur. De Horses2Fly Sportcompetitie Mennen staat gepland op zondagmorgen 28 juli.

Aangepaste openingstijden

Dierenpark AquaZoo net buiten Leeuwarden past de openingstijden voor de komende dagen aan. Het park opent donderdag en vrijdag om 09:00 uur en sluit al om 15:00 uur. ,,Het is zo heet dat het eigenlijk niet meer verantwoord is om mensen het park in te laten”, licht manager Jeroen Loomeijer toe. ,,Ook voor onze medewerkers is het gewoon te warm om buiten in de weer te zijn.”

Met de dieren gaat het goed. ,,Die hebben altijd de keuze of ze binnen in hun hok of buiten willen zijn. Ze kunnen allemaal poedelen, zwemmen of onder sproeiers door voor verkoeling.” Loomeijer denkt dat mensen op dit moment wel iets van de dieren in zijn park kunnen leren: ,,Zij blijven altijd heel rustig met dit weer, eigenlijk zouden wij dat ook moeten doen”.

Boerebrulloft schrapt middagprogramma, markten afgelast

Het middagprogramma van de Boerebrulloft op woensdag in Joure werd eerder al afgelast. Daardoor gingen het ringsteken en de harddraverij niet door. De organisatie vond het onverantwoord met de tropische temperaturen.

Ook de Leeuwarder Veemarkt werd woensdag afgelast. Er zouden tussen de vier- en vijfhonderd koeien aangevoerd worden. ,,De foarspellingen rinne fier oer de 35 graden, de temperatuer ûnder it transport yn de frachtwein leit dan noch heger’‘, verklaarde veemarktvoorzitter Andries Kingma. ,,We wiene der al gau út, dit is de bêste oplossing. We wolle ek net dat feeriders bekeurd wurden.’‘ Van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit mogen er geen dieren meer vervoerd worden boven de 35 graden.

De Boerenmarkt in Woudsend vindt ook geen doorgang. De organisatie vindt de hitte voor standhouders onverantwoord en verwacht door het weer weinig bezoekers.

Iets afgelast? Tip ons via [email protected]

Nieuws

Meest gelezen