In het rioolwater in Damwâld is een grote hoeveelheid virusdeeltjes gevonden

FOTO ARCHIEF

Voor de verspreiding van het coronavirus in Dantumadiel was al een indicatie. In het rioolwater van de zuiveringsinstallatie in Damwâld is vorige week een grote hoeveelheid virusdeeltjes van het coronavirus gevonden.
Lees meer over
Dantumadiel

Dat blijkt uit de wekelijkse rioolwatermetingen, die woensdag zichtbaar zijn gemaakt op het coronadashboard van de rijksoverheid. Uit de metingen blijkt dat er in Damwâld duizend virusdeeltjes zaten in een millimeter rioolwater. Gemiddeld waren dit er 159 in Friesland.

Verhoudingsgewijs waart het coronavirus na Noardeast-Fryslân momenteel het meest rond in Dantumadiel. In een week tijd zijn volgens cijfers van het RIVM inmiddels zeven inwoners van deze gemeente positief getest, de laatste twee werden dinsdag bekend.

Eerder bleek voor de uitbraak van het coronavirus op camping Appelhof op Terschelling ook al een signaal zichtbaar in het rioolwater. Vooralsnog zijn dit soort bevindingen enkel nog een indicatie voor een corona-verspreiding in de regio.

Lees ook | Coronabesmettingen: basisscholen Damwâld en De Westereen vrezen sluiting

Bestuurders kunnen er nog geen conclusies aan verbinden, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er is bijvoorbeeld eerst meer onderzoek nodig in hoeverre de gevonden waarden zijn beïnvloed door regen. Bovendien hebben sommige mensen die besmet zijn met het coronavirus meer virusdeeltjes in hun ontlasting dan andere.

Het aantal meetpunten waar eens per week het rioolwater wordt getest op virusdeeltjes is recent uitgebreid van 29 naar 80. Voor Friesland zijn dat naast Damwâld Gorredijk, Warns, Leeuwarden, Drachten, Joure, Harlingen en Franeker. Na Damwâld zijn de meeste virusdeeltjes gevonden in Gorredijk: 116 per millimeter rioolwater.

Uiteindelijk worden alle ruim 300 rioolwaterzuiveringen aan het dashboard toegevoegd.

Nieuws

menu