Feanwâlden of Veenwouden? De nieuwe treinen van Arriva weten er nog steeds geen raad mee

Ze rijden al bijna een halfjaar op de noordelijke spoorlijnen. Toch spreken de nieuwe Wink-treinen van Arriva nog altijd geen Fries. En niemand weet waarom.

Een Wink-trein, hier op het station in Groningen.

Een Wink-trein, hier op het station in Groningen. FOTO DVHN

Wat is er gebeurd met de uitspraak van Friestalige plaatsnamen? Dat is de vraag in de nieuwe sneltrein tussen Leeuwarden en Groningen, die al rijdt sinds april.

‘Het volgende station is: Veenwouden’, kondigt de omroepstem daar aan. Weg is daarmee de Friese uitspraak ‘Feanwâlden’, zoals die in de andere treinen nog altijd klinkt.

Klein bier, zullen sommige reizigers denken. Maar de uitspraak gaat in tegen de eigen regel van het vervoersbedrijf. Die stelt namelijk dat plaatsnamen die officieel Friestalig zijn, ook enkel Friestalig worden uitgesproken.

Geen idee

Dus waarom heet Feanwâlden in de nieuwe Wink-trein (te herkennen aan de rechthoekige koplampen) ineens Veenwouden? Geen idee, zo blijkt uit navraag bij Arriva. Woordvoerder Jacoba Hoeksma herkent het probleem niet. Volgens haar worden Friestalige plaatsnamen nog altijd Friestalig uitgesproken. Opmerkelijk, want alleen al op Twitter is de fout herhaaldelijk aangekaart.

Mogelijke oorzaak is een nieuw omroepsysteem in de Wink-treinen. Dat moet het mogelijk maken om actuele reisinformatie te laten omroepen vanuit het kantoor. Voorheen kon dit alleen vanuit de trein zelf.

Geen dubbele aankondiging van stationsnamen

En dan is er nog een verandering op komst. Volgens woordvoerder Hoeksma vonden veel reizigers de huidige omroepberichten te lang. De dubbele aankondiging van stationsnamen komt daarom te vervallen. Binnenkort dus geen ‘Station Bûtenpost ... Station Buitenpost’ meer. In plaats daarvan alleen nog maar ‘Station Buitenpost’.

In het verleden heeft Arriva zich vaak ingezet voor de zichtbaarheid van het Fries. Denk aan het opschrift Frysk Ferfier op de lijnbussen en de betaalautomaten die zich laten bedienen in het Fries. Niet voor niets ontving het bedrijf in 2018 nog een zogeheten Fear yn ‘e broek uit handen van de Ried fan de Fryske Beweging.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Dantumadiel
Openbaar vervoer