Esther van der Wal brengt witte mol op het droge tijdens wateroverlast in De Westereen: 'Echt een bijzonder beestje'

Omdat ze benieuwd was hoe groot de wateroverlast was, ging Esther van der Wal (50) uit De Westereen zondagmiddag op pad om foto’s te maken. Enigszins per toeval stuitte ze op een witte mol.

De witte mol op het schelpenpaadje in De Westereen.

De witte mol op het schelpenpaadje in De Westereen. FOTO ESHTER VAN DER WAL

Van der Wal vertrok op de fiets richting het schelpenpaadje bij De Wiken in De Westereen. ,,Al snel werd ik tegengehouden door het water. Het stond zo hoog dat ik niet verder kon.” Toen ze stopte, zag ze iets over de grond kruipen. ,,Dat kon wel een mol zijn, dacht ik.” Ze stapte af om het beestje eens goed te bekijken. Het was een mol, een witte. Die komt niet vaak voor.

,,Hij was okerachtig en heel nat. Op het schelpenpaadje probeerde het diertje zich een weg te banen maar dat lukte niet. Het was ook doodmoe.” Na foto’s en een video te hebben gemaakt, zette Van der Wal de witte mol op een droog stukje gras. Dat was nog wel een dingetje: ,,Alles stond onder water.” Toch vond ze een plekje.

'Als ik niks deed, had-ie geen schijn van kans'

Nadat ze haar man had gevraagd of ze het dier kon optillen - hij vangt weleens mollen - bracht ze de mol op het droge. ,,Als ik niks deed, had-ie geen schijn van kans. De mol was glibberig en best zwaar, door al het water.” De fotografe denkt dat de mol uit het weiland is gespoeld en zo op het schelpenpaadje terechtkwam. Nadat ze de mol op het droge had gebracht, is ze weggefietst. ,,Hij lag er wat doelloos bij, hij was denk ik geschrokken.”

Eenmaal thuis zocht ze op of een witte mol vaker wordt gezien. Tot haar verrassing las ze weinig berichten over gevonden witte mollen. ,,We hebben thuis wel vaker mollen in de tuin, maar dat zijn altijd zwarte mollen. Online kwam ik berichten tegen dat het best wel bijzonder is om een witte mol te vinden. En ik vond een levende. Andere gevonden witte mollen zaten vaak in een mollenval en waren dood.”

Bijzonder

Toen ze de mol op het schelpenpaadje tegenkwam, wist ze niet dat ze met een bijzonder beestje te maken had. ,,Ik vond het ook echt bijzonder. Het was ook echt kunstig om te zien hoe hij probeerde te graven met zijn pootjes. Ik had nog nooit een mol boven de grond gezien. Weleens in mollenvallen. We hebben ook wel een keer in onze tuin gepost bij een bult waar we wat zagen bewegen in de hoop dat de mol zich zou laten zien. Maar dat gebeurde toen niet. Nu vond ik een levende en ook nog eens een witte.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Dantumadiel
Dieren
Instagram