Eis: 5 jaar cel voor steekincident op treinstation De Westereen

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag vijf jaar cel geëist tegen de 30-jarige man die op 11 november vorig jaar op het perron van het treinstation in De Westereen een toen 25-jarige inwoonster van die plaats neerstak. Het OM gaat uit van een poging tot doodslag.
Lees meer over
Dantumadiel

Het slachtoffer en de verdachte waren geen onbekenden van elkaar: ze hebben ooit een relatie gehad. Ze zijn beiden vijf jaar geleden uit Eritrea gevlucht en vanuit Ethiopië naar Europa gereisd. De verdachte belandde in Denemarken, de vrouw kwam in De Westereen terecht. Volgens de verdachte is de relatie al die tijd in stand gebleven, volgens de vrouw is dat niet het geval. Drie dagen voor het steekincident was de verdachte al bij haar aan de deur geweest.

Ze meldde bij de politie dat haar ex haar lastig viel en dat ze bang voor hem was. De man werd meegenomen en op verzoek van de Deense autoriteiten werd zijn verblijfsvergunning ingenomen. Later die avond zou hij terug zijn gegaan en zou hij het mes waarmee de vrouw een paar dagen later werd neergestoken uit haar eigen keuken hebben weggenomen.

Op de dag van de steekpartij waren ze elkaar in De Westereen weer tegengekomen. In eerste instantie ging de verdachte weg, maar even later dook hij toch weer op, op het perron van het station waar het slachtoffer op de trein zat te wachten. Nadat hij zich eerst nog had voorgesteld aan een kennis van het slachtoffer, begon hij ineens op de vrouw in te steken. Een omstander haalde hem bij het slachtoffer vandaan.

Steek- en snijwonden

Als dat niet was gebeurd, had het volgens officier van justitie Erik Veen nog veel erger kunnen aflopen. Veen opperde dat de verdachte het slachtoffer er in elk geval deels voor verantwoordelijk hield dat hij zijn papieren was kwijtgeraakt. Het slachtoffer liep steek- en snijwonden op aan haar armen en in haar gezicht. De pezen van twee vingers van haar rechterhand waren doorgesneden doordat ze het lemmet van het mes had vastgepakt.

Ze is deels verlamd aan de linkerzijde van haar lichaam, waarschijnlijk als gevolg van een verwonding in de nek. De verlamming is mogelijk blijvend. Ze belandde in het ziekenhuis en moest daarna twee maanden revalideren. Ze is onder behandeling van een fysiotherapeut en van een psycholoog, ze heeft een posttraumatische stressstoornis (PTSS) overgehouden aan de aanval op het treinstation.

Ze wil 10.000 euro schadevergoeding voor kosten die ze heeft moeten maken. Verder vordert ze 30.000 euro smartengeld. De officier verzocht de rechtbank om de volledige schadevordering toe te wijzen.

De rechtbank doet op 20 oktober uitspraak.

Nieuws

menu