Dantumadiel wil gemeentehuis binnen vijf jaar verkopen

Gemeentehuis Dantumadiel in Damwâld. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Dantumadiel wil binnen vijf jaar van het eigen gemeentehuis en zalencentrum ‘De Kruisweg’ af. Beide gebouwen drukken op de begroting.

Voor beide gebouwen staat in 2025 en 2026 groot onderhoud op stapel. De kosten daarvan zijn ruim vier ton. Als het even kan, wil Dantumadiel die kosten ontlopen. Het is immers bekend dat de gemeente een buitengewoon lege portemonnee heeft. Vorig jaar ontliep ‘Damwâld’ ternauwernood de beruchte artikel 12-status, onder meer omdat de provincie een oogje toekneep bij het schuiven met tijdelijk rijksgeld op de balans.

Dantumadiel verwacht dat het gemeentehuis de komende jaren minder bezet zal zijn, onder meer als gevolg van het deels thuiswerken dat in coronatijd normaal is geworden. Ook willen burgemeester en wethouders ambtenarenteams huisvesten in dorpshuizen, scholen en andere gebouwen. Door de samenwerking met Noardeast-Fryslân heeft Dantumadiel feitelijk alleen een burgemeester, drie wethouders, een griffier en een handvol ambtenaren in dienst. Ook moet er een vergaderruimte zijn voor de gemeenteraad.

De bedragen voor het groot onderhoud in 2025 en 2026 worden vooreerst teruggebracht tot 50.000 euro per jaar. De gemeente wil De Kruisweg, waar nu geen uitbater meer voor is, onderbrengen bij een stichting.

De gemeenteraad van Dantumadiel heeft aangegeven dat ze eerst wil debatteren over de verkoop van beide gebouwen, voor ze daadwerlijk in de verkoop komen. Daarmee willen ze een fiasco zoals de verkoop van het gemeentehuis in Kollum, door Noardeast-Fryslân, voorkomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Dantumadiel