Dantumadiel maakt gehakt van aanvraag rubberverwerker: 'Volledig monotoon'

Winterbanden, zomerbanden of toch vierseizoenenbanden? ANP

Het bouwwerk dat Rubber Verwerking Nederland in Feanwâlden wil oprichten, is een gedrocht, stelt de gemeente Dantumadiel.
Lees meer over
Dantumadiel

Dat blijkt uit een brief aan de gemeenteraad, gebaseerd op de afwijzingsbrief die het bedrijf zelf ontving. Eerder al werd duidelijk dat Dantumadiel van plan was om de vergunning aan RVN te weigeren.

Het bedrijf wil in Feanwâlden autobanden gaan opslaan en mogelijk ook vermalen, wat tot geur- en geluidsoverlast kan leiden. RVN ving al op meerdere plekken in Nederland bot vanwege de omstreden werkzaamheden, en moet daarom ook de huidige locatie in Almen verlaten.

Geen expressie

RVN vroeg een vergunning aan voor een 5 meter hoge betonnen bak, waarin de banden kunnen worden opgeslagen. Dantumadiel wijst het bedrijf erop dat afwijken van het bestemmingsplan ‘geen onevenredige nadelige gevolgen voor het straat- en bebouwingsbeeld’ tot gevolg mag hebben.

De aangevraagde terreinafscheidingen hebben dat wel. Volgens Dantumadiel levert dat een ‘volledig monotoon’ beeld op, met ‘weinig tot geen expressie. Het keert zich volledig af van haar omgeving.’

Dantumadiel heeft de vergunning aan het bedrijf grotendeels ingetrokken; alleen een kapvergunning blijft overeind. Het is nog niet duidelijk in hoeverre RVN daar gebruik van gaat maken.

Nieuws

menu