CDA Dantumadiel steunt oproep om niet in een volgende kabinet onder leiding van Mark Rutte te stappen

Pieter Omtzigt.

Zo’n twintig afdelingen van het CDA, waaronder Dantumadiel, willen niet dat de partij deelneemt aan een volgende kabinet onder leiding van Mark Rutte.
Lees meer over
Dantumadiel

Dat maken ze kenbaar in een brandbrief die naar het partijbestuur en Tweede Kamerleden is gestuurd. Het initiatief komt van het CDA in Heerlen.

In de brief wordt ‘expliciet onze steun’ uitgesproken voor Pieter Omtzigt, die bij de Tweede Kamerverkiezingen 342.000 voorkeurstemmen kreeg. Daarvan waren er ruim 18.000 afkomstig uit Fryslân.

Steun voor Omtzigt gemist

‘In de campagne hebben wij uw waardering en erkenning voor Pieter Omtzigt en zijn verhaal gemist’, staat in de brief. Omtzigt mede onthulde de toeslagenaffaire met SP-Kamerlid Renske Leijten. ‘Omtzigt is in zijn werk om dit schandaal aan het licht te brengen jarenlang tegengewerkt.’

,,Wy hawwe mear Pieters noadich yn De Haach”, zegt voorzitter Albert van der Ploeg van het CDA in Dantumadiel. ,,Hy is in man dy’t him net yn de keppel foegje wol en dan ha jo it ferskriklik swier as Keamerlid. Dat soe net sa wêze moatte. De Keamer is der krekt foar om tsjinmacht te organisearjen.”

De overheid moet gemaakte fouten zo snel mogelijk toegeven, zegt Van der Ploeg. ,,En no is dat freeslik dreech. In oerheid heart der foar de minsken te wêzen. Dat gefoel ûntbrekt en dat moat gau feroarje. Dêrom stypje wy dizze brânbrief.”

Mark Rutte wordt in de brandbrief ‘de verpersoonlijking van deze neergang van democratische waarden’ genoemd. ‘De geloofwaardigheid van de overheid is onder zijn leiding aangetast. Deelname aan een kabinet Rutte IV is voor ons derhalve ongeloofwaardig en geen optie.’ En: ‘Het land waarachtig dienen kan ook vanuit de oppositie.’

Niet op de man

Van der Ploeg wil niet op de man spelen. ,,It giet my net om de persoan Mark Rutte, want hy hat ek in soad goeie dingen dien. It giet der mear om dat in kabinet altyd earlik wêze moat en gjin dingen achterhâlde kin. Ik sjoch ek nei myn eigen CDA: wy hearre iepen en earlik te wêzen en moatte hiel goed nei ússels sjen. Begjin by de eigen partij soe ik sizze wolle.”

Volgens Dantumadiel en de andere afdelingen die de brief hebben ondertekend moet het CDA ervoor waken gemarginaliseerd te worden. ‘Regeren mag niet ten koste gaan van ons eigen verhaal.’

Nieuws

menu