Burgemeester Agricola over bloemen bij graf van Marianne Vaatstra: 'Jou komplottinkers net tefolle oandacht'

Het graf van Marianne Vaatstra in De Westereen. FOTO ARCHIEF LC Foto: NIELS WESTRA

Complotdenkers legden vorige week bloemen bij het monument voor Marianne Vaatstra in De Westereen, tot ontsteltenis van burgemeester Klaas Agricola. ,,Se beseffe net hoefolle fertriet se hjirmei feroarsake.”
Lees meer over
Dantumadiel

Het monument ter nagedachtenis aan Marianne Vaatstra lag vol bloemen met wenskaarten, afkomstig van aanhangers van de mondiale QAnon-beweging. Deze mensen denken dat jonge overledenen zijn vermoord door een netwerk van satanisten en pedofielen. Ook bij monumenten en graven elders in Nederland zijn recent bloemen gelegd en kaarten met deze boodschap.

Agricola zegt dat het moeilijk is om hier iets tegen te doen: het is nu eenmaal niet verboden om bloemen te leggen.

Toen hij enige tijd geleden signalen kreeg dat er mensen waren met deze plannen, nam hij wel contact op met nabestaanden en de beheerder van de begraafplaats. ,,Wy hawwe sein dat de kâns bestie dat dit gebeure soe. We hawwe dêrnei alles op ôfstân yn de gaten hâlden en sjoen oft it net út de hân rûn.”

Uit de hand liep het niet. De complotdenkers legden hun bloemen en kaartjes volgens Agricola ,,yn relative stilte”. En dat was ook zijn bedoeling. ,,Jo kinne der wol op foarhân hinne fleane, mar dan krije se alle oandacht. Dat is júst wat se wolle.” Nabestaanden hebben na afloop de bloemen weer weggehaald.

Vaatstra werd in 1999 vermoord bij Veenklooster. Na een grootschalig DNA-onderzoek werd in 2012 een toen 45-jarige man uit Oudwoude aangehouden, die de moord bekende en werd veroordeeld tot achttien jaar cel.

Agricola zegt niet te begrijpen dat mensen daar nu toch weer twijfel over zaaien. De impact van hun handelen is groot, zegt hij, op nabestaanden en eigenlijk op de hele omgeving. ,,Dizze minsken binne harren der net bewust fan hoefolle fertriet se hjirmei feroarsake.”

De gemeente blijft in ieder geval vasthouden aan de werkwijze om de complotdenkers zo weinig mogelijk aandacht te schenken. ,,Soms is it op paste ôfstân folgje it bêste. En allinnich yngripe at it út de hân rint.”

Nieuws

menu