Bomenkap voor nieuwe Poiesz Westereen opgeschort

De ligging aan de rand van het landelijk gebied kan bij uitbreiding van de Poiesz-supermarkt van een voordeel in een nadeel veranderen.

De ligging aan de rand van het landelijk gebied kan bij uitbreiding van de Poiesz-supermarkt van een voordeel in een nadeel veranderen. Foto Jelle Raap

De nieuwbouw van de Poiesz in de Westereen loopt vertraging op omdat de buurman bezwaar heeft aangetekend tegen de kapvergunning.
Lees meer over
Dantumadiel

De supermarkt wil een nieuwe winkel bouwen op de grond achter de huidige Poiesz aan de Foarstrjitte. De oude supermarkt blijft tijdens de bouw open, en wordt pas gesloopt als de nieuwe winkel klaar is. Die nieuwe Poiesz moet in 2023 de deuren openen.

Niet rimpelloos

Helemaal rimpelloos is de weg naar die opening bepaald niet. De gemeenteraad ging moeizaam akkoord met het plan; Poiesz-directeur Piet Smit schreef de raad nog een brief om volgens hem onjuiste argumenten tegen de nieuwbouw te ontkrachten. In november 2021 stemden uiteindelijk tien van de zestien raadsleden voor de nieuwbouw.

In maart dit jaar tekende buurman Geert Schaafsma beroep aan tegen de plannen bij de Raad van State. Hij vreest verlies van privacy en meent dat de vergunningsaanvraag van de supermarkt rammelt. De bomenkap, die afgelopen maandagochtend zou beginnen, wist hij tegen te houden met een kort geding.

Dat diende donderdag in Groningen, de uitslag wordt binnen een week verwacht. Volgens Schaafsma was er sprake van een illegale bomenkap, omdat de procedure bij de Raad van State nog loopt.

Het is nog onduidelijk wat de opgeschorte bomenkap betekent voor de planning van de nieuwbouw.