Bezorgde burgemeester wil behandeling voor verslaafde man uit Damwâld

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Als een burgemeester de rechtbank een brief stuurt met het verzoek om aan een van de inwoners van zijn gemeente een behandelverplichting en bewindvoering op te leggen, dan moet er wel iets aan de hand zijn. Op 22 december ontving de rechtbank in Leeuwarden zo’n brief, afkomstig van burgemeester Klaas Agricola van Dantumadiel.

De persoon waar de burgemeester zich zorgen om maakt, is een 33-jarige inwoner van Damwâld. De man is drugsverslaafd, wat hij overigens ontkent, en is sinds een paar jaar in een negatieve spiraal beland. Hij kan niet meer goed voor zichzelf zorgen, zijn woning is ernstig vervuild. Dinsdag moest hij voor de politierechter verschijnen voor een reeks feiten, vrijwel allemaal drugsgerelateerd. Hij kwam niet naar de rechtbank.

Op 20 maart vorig jaar kreeg de politie kreeg een melding dat de man in Dokkum mogelijk onder invloed in de auto was gestapt. Wat volgde was een wilde achtervolging over de Centrale As, met snelheden van 200 kilometer per uur. De man omzeilde een paar wegblokkades, raakte een paar politieauto’s, voor hij in Damwâld op een doodlopend stuk weg tegen een schrikhek reed, waarna hij werd aangehouden.

Een maand later opnieuw aangehouden

Zijn rijbewijs bleek geschorst en hij weigerde mee te werken aan een bloedonderzoek. Een kleine maand later zat hij weer achter het stuur en wilde hij weer niet meewerken aan een bloedonderzoek. In mei van dit jaar trok hij de aandacht van de politie omdat hij wit poeder op zijn wang had. Hij had iets meer dan vijf gram speed op zak.

Rechter Klaas Bunk en officier van justitie Margreeth Meijer deelden de zorgen van de burgemeester. „Iedereen zit met de handen in het haar”, schetste de rechter. Er zijn verwoede pogingen gedaan om hulpverlening in gang te zetten, maar dat leek stuk op te lopen op regeltjes. Bunk: „Het lijkt er soms op dat regels belangrijker zijn dan de mensen waarvoor ze zijn bedoeld”.

Toch lijkt er licht aan het eind van de tunnel te zijn: op de dag voor kerst is de man via een zogeheten crisismaatregel opgenomen bij de GGZ en er is een zorgmachtiging – een rechterlijke machtiging voor verplichte zorg – in voorbereiding. Dan was er ook nog de strafzaak: de officier verzocht de rechter om de man onder toezicht van de reclassering – de verslavingszorg – te plaatsen en hem te verplichten mee te werken aan een ambulante behandeling. Als straf eiste Meijer drie maanden cel waarvan twee maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Bunk honoreerde het strafvoorstel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Dantumadiel
Rechtbank