'Veenwouden' wordt na bijna anderhalf jaar toch weer 'Feanwâlden'. Arriva haalt flater uit omroepsysteem

De sneltrein van Groningen naar Leeuwarden.

‘Het volgende station is... Veenwouden.’ Volgende week verdwijnt die flater mogelijk uit het omroepsysteem van Arriva.
Lees meer over
Dantumadiel
Leeuwarden

Al anderhalf jaar is het Frieszinnige treinreizigers een doorn in het oor. Sinds april 2021 klinkt er in treinen tussen Leeuwarden en Groningen niet ‘Feanwâlden’, zoals voorheen, maar enkel ‘Veenwouden’.

Een flater, zo erkende Arriva destijds al. De spoorvervoerder werd er zelfs nog voor op de vingers getikt door de provincie. De enige en officiële naam van het dorp is sinds 2009 namelijk Feanwâlden.

Fout in de dataset

Mogelijk begin volgende week is ‘Veenwouden’ niet meer te horen in treinen van Arriva, zo schrijft woordvoerder Lisa Zoet. Volgens haar zat de fout in de dataset van het systeem, ‘waardoor soms het foutieve geluidsbestand aangeroepen werd’.

Een complex probleem, licht Zoet toe. ‘Het heeft ons wat tijd gekost om allereerst uit te zoeken waar in de dataset het probleem lag. Dit omdat het soms goed werd opgeroepen en soms fout, wat het opsporen van het probleem lastig maakte.’

De aangepaste dataset wordt binnenkort ‘ter synchronisatie aangeboden aan de treinen’. Ook bij andere stations zijn aanpassingen doorgevoerd, zoals Dronryp. Daar klinkt naast de Friese, officiële naam nu ook de verouderde, Nederlandse naam.

Nieuws

menu