Online Pinksterfeest en fysieke bijeenkomsten in Aalsum

De opnames van Pinksterfeest Veenklooster in 2020. Foto: RTV NOF

Net als vorig jaar kunnen de populaire pinksterfeesten niet zoals gewoonlijk doorgaan. Pinksterfeest Veenklooster houdt daarom een online bijeenkomst. Pinksterfeest 316 organiseert nog wel fysieke samenkomsten in Aalsum.

,,Het is net als bij een kerkdienst: alles is op afstand. Door middel van de inhoud willen we toch nog wat nabijheid creëren”, zegt Lieuwe Bijleveld, voorzitter van Pinksterfeest Veenklooster over de komende editie. Afgelopen jaar werd het feest opgenomen vanaf Fogelsangh State in Veenklooster en ook dit jaar is dat weer het geval.

,,Het geloof vieren via het beeldscherm is een lastige zaak”, vindt Bijleveld. ,,Het zou zoveel mooier zijn als je elkaar bij geloofsbeleving in de ogen kunt kijken. Toch zitten heel veel mensen bij de uitzending aan de buis gekluisterd, dus dat zorgt toch ook wel weer voor wat verbinding.”

Op fysieke festivals kwamen vaak zo’n 1500 à 2500 mensen af, afhankelijk van het weer. Vorig jaar keken en luisterden er zo’n 40.000 mensen naar de online dienst. ,,Dat was toen natuurlijk nieuw, dus ik ben benieuwd hoeveel mensen het er dit jaar worden.”

Het thema dat centraal staat is ‘Houd vast’. ,,Dat is eigenlijk gerelateerd aan de coronacrisis. Je kunt je in deze pandemie toch vasthouden aan de blijde boodschap. Tijdens Pinksteren ontvangen we de kracht en de nabijheid van de Heilige Geest. Die helpt ons er ook aan te herinneren wat Jezus voor ons heeft gedaan.”

Zandprinses

De muzikale medewerking komt van Sera Noa en zandprinses Rosa van der Vijver. Net als haar vader Gert van der Vijver (zandtovenaar) maakt zij schilderijen in het zand. Bijleveld: ,,Verder laten we verschillende soorten liederen horen, omdat we natuurlijk ook een gemêleerde groep kijkers hebben. Zo zijn er opwekkingsnummers, maar ook bekende liederen uit het liedboek.” Voor de jongere kijkers is er nog een kindermoment. Dominee Kees Postma gaat voor in een overdenking.

Nieuw dit jaar is de beleef- en bemoedigingskaart. Die werd woensdag in de regio via de Huis aan Huis verspreid. De kaarten zijn gemaakt door Marian van der Zwaag, die normaal gesproken altijd een beleefroute maakt voor bij het pinksterfeest. Nu heeft ze een kaart gemaakt met op de achterkant een aantal vragen waarover mensen op eigen gelegenheid na kunnen denken tijdens een wandeling of fietstocht in eigen omgeving.

De dienst wordt vandaag opgenomen en is op pinkstermaandag om 10:00 uur te zien via de lokale omroep RTV NOF en de Facebookpagina van Pinksterfeest Veenklooster.

Wijnjewoude

In Wijnjewoude is er dit jaar opnieuw geen Pinksterfeest 316. Toch zijn er wel openluchtbijeenkomsten op een boerenweiland in Aalsum. Vandaag is er een bijeenkomst voor jongeren, waar honderd bezoekers zich voor konden opgeven en morgen is er een gezinsviering, waar tweehonderd bezoekers zich voor konden opgeven. Toch behoorlijk wat gasten dus, maar algemeen coördinator Willem Jongsma verzekert dat de coronamaatregelen in acht worden genomen.

Voor de coronapandemie was al een idee ontstaan om op meerdere plekken in Friesland lokale pinksterfeesten te organiseren, samen met de mensen die op die plek wonen. Jongsma: ,,Op het laatste fysieke feest in Wijnjewoude (2019) zijn zo’n vijfduizend mensen geweest. Het aantal bezoekers groeit elke keer, dus dan moet de organisatie ook groter worden. Door kleinere bijeenkomsten te houden worden de ontmoetingen misschien intenser”, hoopt hij.

Door de coronapandemie werd dat plan vorig jaar tijdelijk in de ijskast gezet, maar de eerste lokale pinksterfeesten zijn dus dit jaar al in Aalsum.

In Wijnjewoude is dit jaar alleen nog een afsluitingsbijeenkomst van de dorpentocht 316 voor een aantal genodigden. Van Pasen tot de dag voor Pinksteren (vandaag), liepen elke dag maximaal dertig mensen met een groot kruisteken van dorp naar dorp in Friesland, Drenthe en Groningen. In iedere aankomstplaats werd het kruis neergezet als teken van hoop en eenheid in Christus. Het doel van de tocht was om christenen in het Noorden te verbinden en op te roepen tot gebed voor een geestelijke opwekking. Bij elk dorp waren er weer andere wandelaars.

Nieuws

Meest gelezen