Psy-Fi verduurzaamt verder: volgende festival volledig vegetarisch

Psy-Fi. FOTO LC/ARODI BUITENWERF Arodi Buitenwerf

Om de ecologische voetafdruk nog een maatje te verkleinen, wordt de zesde editie van het festival Psy-Fi in Leeuwarden volledig vegetarisch.

Het is volgens projectleider Wiebe Kootstra een logische stap, die bepaald niet uit de lucht komt vallen. ,,Wy spilen al langer my de gedachte. De doelgroep hat net in hiel soad belang by in grut fleisoanbod.”

Na de evaluatie van de vorige editie werd de knoop al doorgehakt. ,,Dêr wiene wy ridlik gau út”, zegt Kootstra. Ook voor de crew en artiesten staat dit jaar geen vlees op het menu. Een heel grote ingreep is dit volgens de projectleider echter niet: van de veertig voedselkraampjes was bij een heel klein gedeelte (,,ik tink sa’n fiif prosint”) vlees te verkrijgen.

Volgende stap

Het is een volgende stap in de verduurzaming van het festival, waarvan de organisatie milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Ook de bezoekers delen die idealen volgens Kootstra. ,,Sy binne harren hiel bewust fan harren foodprint .”

De wens voor een vegetarisch festival kwam dan ook deels vanuit de gasten, zo vertelt de projectleider. ,,Sy koenen harren der net goed yn fine dat der noch fleis oanbean waard.”

Composteermachine

Ook nieuw dit jaar: op het terrein komt een composteermachine. De 'opbrengst' daarvan wordt bij de herstelwerkzaamheden na het vijfdaagse feest direct over het terrein op De Groene Ster uitgereden.

In plaats van de machine ergens backstage te zetten, is bewust gekozen om het apparaat op de zogenaamde Marktstraat te plaatsen, naast alle food-stands. ,,Om sjen te litten wêr’t wy my dwaande binne.”

Overige maatregelen

Overige maatregelen werden eerdere jaargangen al ingevoerd. Zo krijgen alle bezoekers bij binnenkomst een eigen asbakje -gemaakt van afgedankt PET-afval- om het aantal sigarettenresten te minimaliseren.

Verder loopt The PsyClean Crew’ over het terrein op De Groene Ster om al het rondslingerende afval op te ruimen. De groep van zestig vrijwilligers raapte vorig jaar bijna 55.000 kilo rotzooi, een jaar eerder was dat nog meer dan 75.000 kilo.

Huishoudelijk afval

Op het terrein zelf wordt het afval al zo goed gescheiden, dat afvalverwerker Omrin de resten bestempelt als huishoudelijk afval, in plaats van bedrijfsafval zoals de vorige jaren het geval was.

Psy-Fi is dit jaar van 28 augustus tot en met 1 september.

Nieuws

Meest gelezen